Reportage


Juljubel med Göteborgs-Symfonikerna 10 december 2010

I kallt vinterväder avgick en fullsatt buss med aktiva seniorer till Konserthuset i Göteborg för att avnjuta en julkonsert med Göteborgs Symfoniorkester, kören och hemliga solister.
Väl framme mötte oss en härlig syn med fackeltåg och lucior – allt kunde vi se från konserthusets övervåning då ljusstaden Göteborg invigdes från Götaplatsen.

Göteborgssymfonikerna bildades år 1905 och består idag av 109 musiker, som 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Byggnaden invigdes 1935 och är ett av den nordiska funktionalismens stora monument och är berömt för sin fina akustik.

Julkonserten presenterades av Timo Räisänen, som tillsammans med Hannah Holgersson, svensk sopran av världsklass, gjorde ett fantastiskt framträdande som gästsolister.
Första delen av konserten var en klassisk variant med kören, som bl a framförde ”Den signade dag”, ”Epilog” ur en vintersaga av Lars-Erik Larsson, ”Pie Jesu” och ”Halleluja-kören ur Messias” – allt i ett stämningsfyllt utförande.

Efter pausen gjorde kören och solisterna ett bejublat nummer av ”På julafton kl 15” följt av våra svenska julsånger: Det strålar en stjärna, Nu tändas tusen juleljus, När juldagsmorgon glimmar, allt med körens och publikens medverkan. Efter konserten ville inte applåderna ta slut. Alla var överens om att det var en strålande kväll med härlig julstämning, som följde med ända in i bussen. Tur var väl det, då hemfärden försigick under duggregn och dålig sikt, men med en skicklig chaufför var vi snart tillbaka i hemstaden.

                Ulla Sjödahl


OBS  Du kan klicka på bilder för att förstora dom !

Scan421  Scan422

Scan423  Scan424

Scan425  Scan426  Scan428
                                                                                                                                                                  Foto Lisbeth Andersson

                                                                                                                                                                          Tillbaka


                                                                                                                        Tillbaka till Löpsedel

                                                                                                                                                                   TILLBAKA TILL ARKIV