Reportage


Kulturhistorisk resa till Karlsborg - Forsvik den 22 april 2010

I strålande sol startade vi denna vårresa till Karlsborg och Forsvik. Första stoppet var på den anrika Helensgården i Skövde, där vi bjöds på kaffe och goda smörgåsar. Helensgården är det enda bevarade boningshuset från tiden före stadsbranden i Skövde år 1759.

På vår fortsatta väg passerade vi Tibro - Sveriges möbelcentrum, och på fälten utmed vägen kunde den som var uppmärksam se flera tranor och till och med en älg.

Framme vid Karlsborgs fästning bjöd våra utmärkta guider, Sture Carlsson och Per-Olof Nygren, oss på en spännande guidetur full av effekter och överraskningar. Historia varvades med modern teknik och vi blev själva en del av det spännande äventyret. Fästningen, som är ett av Europas största byggnadsverk, började byggas 1819 för att den skulle fungera som Sveriges reservhuvudstad i händelse av krig. Den skulle då ge plats för den svenska regeringen, kungafamiljen, kronjuvelerna och riksbankens guldförråd. När den var färdig 1909 var den redan omodern och den behövde aldrig användas. Slutvärnet är 678 meter och en av Europas längsta bebodda byggnader. Inne i mörkret startade vi med att titta på en film som tog oss tillbaka till 1800-talet. Den visade hur livet på fästningen kunde vara på den tiden det begav sig. Så gick vi ner i de trånga, mörka gevärsgallerierna i Slutvärnet, där krutröken låg tät, kanonerna mullrade, golvet skakade och råttorna väste! Inne i kaponjären såg vi bl a hundratals guldtackor i riksbankens valv, där t.o.m. guldreserver från främmande länder förvarats under orostider. Vi såg också förvaltarbostaden med en kanon i vardagsrummet. Förvaltaren fick avdrag på hyran för kanonen. Och i Bulta-Majas krog var det fullt ös. Vi avslutade med ett besök i garnisonskyrkan där vi beundrade den berömda och mycket speciella ljuskronan som är gjord av 276 gevärsbajonetter. Den väger ca 500 kg. Gevärspiporna lär ha använts till stolpar i ett trädgårdsstaket!

Innan färden gick vidare till Forsvik njöt vi av inkokt Vätternröding med farmors skarpsås på det traditionsrika och charmiga Kanalhotellet, som drivs av Joakim Axelsson (fjärde generationen). Hans farfars föräldrar Johan och Anna, som startat hotellet 1894, hade arbetat hos presidenten i Vita Huset. Hans farfar o farmor hade bott i Kenya i 15 år innan de kom hem och tog över och de smyckade hotellverandan med massor av souvenirer från Afrika.

Väl framme i Forsvik möttes vi av en entusiastisk och kunnig guide, Christer Arvidsson, som berättade om den gamla hjulångaren Eric Nordevall som förliste på Vättern 1856 och om byggnationen av den replika, Eric Nordevall II, som nu ligger vid utrustningsbryggan och snart ska vara färdig. Tyvärr kunde vi inte gå ombord. I år är det 600 år som det har funnits industrier i obruten följd i Forsvik. Det började med en såg, en hammare och en kvarn, alla drivna med vattenkraft. Forsviks industrimiljö och ett urval av olika produkter som förr tillverkats på bruket förevisades oss, allt från motorer till strykjärn, fotskrapor och plogar. Det var också intressant att höra om träsliperiet och att se miniatyrmodellen av Forsviks bruk, hur det såg ut där för länge sedan. Speciellt minns jag de lustiga smeknamn som arbetarnas små boningshus fått t ex ’Labbås’, ’Snålås’, ’Kvickås’, ’Jämmerdalen’ och ’Sista försöket’ som aldrig blev något färdigt hus utan bara en husgrund. Göta kanals första sluss byggdes också här i Forsvik 1813.

På bussen hem sjöng vi passande nog den gamla beväringssången Karlsborgsvisan under ledning av vår egen körsångare Sture Lindfeldt och det var en uppskattad avslutning på denna härliga och mycket intressanta dag.

          Astrid Marklund


OBS  Du kan klicka på bilder för att förstora dom !

2010_Karlsborg-002  2010_Karlsborg-003  2010_Karlsborg-004
Förmiddagskaffe på Helensgården - - -                                             Utanför Fästningen, guiden Sture
                                                                                                    Carlsson informerar.

2010_Karlsborg-005  2010_Karlsborg-006  2010_Karlsborg-007
Utanför Fästningen.                            Guiden Sture Carlsson vid          Utanför Västra tornet.
                                                        'historiekartan'.


2010_Karlsborg-008  2010_Karlsborg-010  2010_Karlsborg-012
I gevärsgallerierna.                            En död soldat ligger i                          I gevärsgallerierna.
                                                     gevärsgallerierna.

2010_Karlsborg-013  2010_Karlsborg-014  2010_Karlsborg-015
I vallgraven.                                    Mellan muséet och vallgraven.   På väg mot garnisonskyrkan
                                                     Vättern i bakgrunden

2010_Karlsborg-016  2010_Karlsborg-017  2010_Karlsborg-018
Middag på Kanalhotellet.                 Middag på Kanalhotellet.                   Forsviks bruk.

2010_Karlsborg-019  2010_Karlsborg-020  2010_Karlsborg-022
Forsviks bruk, guiden Christer      Christer Arvidsson med      Eric Nordevall II ligger vid utrustningsbryggan
Arvidsson informerar.                   modell av hjulångaren        i Bottensjön.
                                                 Eric Nordevall.

2010_Karlsborg-023  2010_Karlsborg-024  2010_Karlsborg-025
En liten titt in i fartyget.               Guiden Christer Arvidsson visar olika    Guiden visar modell av gamla
                                                 Forsviksk-produkter.                           Forsvik

2010_Karlsborg-027                                                                                             Foto Astrid Marklund
Träsliperiet var intressant

                                                                                                                                                                       Tillbaka

                                                                                                                     Tillbaka till Löpsedel

                                                                                                                                                              TILLBAKA TILL ARKIV