Reportage


”And there was light” Eriksbergshallen Gbg 26 maj 2010

I strålande majsol åkte ett 40-tal seniorer ner till Eriksbergshallen i Göteborg för att se den omtalade utställningen “And there was light”, en titel man lånat från bibelns skapelseberättelse. Det visade sig inte vara en traditionell utställning med tavlor i guldram utan en pedagogisk resa genom renässansen som epok. Renässansen är ju tiden då vetenskapen växer fram och människan gör sig fri från kyrkans makt.

Vi upplevde via vår guide en fascinerande kulturhistoria genom de 3 italienska mästarna Leonardo da Vinci, Michelangelo och Rafael. Vi fick se ett stort antal modeller av Leonardos uppfinningar och konstruktioner som satt spår av renässansens efterliv i fem sekler. Det var en spännande upplevelse att se vad man kan åstadkomma med modern multimedia-teknik!

Mest intressant var att få se ”La bella principessa” det enda nyupptäckta originalverket som man tror föreställer Leonardos illegitima dotter Bianca Sforza, 14 år gammal då porträttet skapades. Idag är tavlan värderad till 1,5 miljarder kr !

Flera verk av Michelangelo fanns med liksom en av de fantastiska reproduktionerna från Sixtinska kapellet – ”Yttersta domen”. Vi beundrade också den stora väggmålningen ”skolan i Aten”, en reproduktion av Rafaels målning, som visar filosoferna Platon, Aristoteles och Pytagoras.

Efter en god lunch i Eriksbergshallen åkte vi vidare för att besöka Botaniska Trädgården. Det var verkligen en härlig syn med all blomsterprakt som mötte oss. Årets tema 2010 är ”hälsa och livskvalitet”. Vi njöt av rhodondenron i olika färger, syrendoft och rosor. Många besökte Växthusen och tittade på tropiska orkidéer och det sällsynta Påskö-trädet som lär vara utdött i sin naturliga miljö. Tyvärr var inte näsduksträdet i blom denna dag men våren är ju sen i år. Till sist samlades flertalet av oss för en kopp kaffe eller en glass på Botaniska paviljongens kafé och vilade oss en stund. Glada och förhoppningsvis nöjda med dagen avslutades turen vid 18-tiden på hemorten.

              Ulla Sjödahl

OBS  Du kan klicka på bilder för att förstora dom !

2010_Konstresa-020  2010_Konstresa-022  2010_Konstresa-023
I väntan på lunchen Eriksberg              I väntan på lunchen Eriksberg    I väntan på lunchen Eriksberg

2010_Konstresa-024  2010_Konstresa-027  2010_Konstresa-032
I väntan på lunchen Eriksberg.  Botaniska Trädgården                         Botaniska Trädgården 

2010_Konstresa-035  2010_Konstresa-039                   Foto Lisbeth Andersson
 Botaniska Trädgården                           Näsduksträdet med
                                                             "gröna näsdukar".
                                                    Tillbaka
                                                                                                                                                   

                                                                                                                     Tillbaka till Löpsedel

                                                                                                                                                              TILLBAKA TILL ARKIV