Reportage


Ny pilgrimsled till Skara

Från cirkeln Pilgrimsvandring åkte åtta aktiva seniorer Pingstdagen den 23 maj till Skara för att vara med vid invigningen av och vandra sista delen av en ny pilgrimsled, nämligen den från Husaby/Kålland till Skara. Själva invigningen skedde i Myråsen norr om Skara, dit vi och ett 100-tal andra personer åkt med museijärnvägens ångtåg, där biskop Erik Aurelius var stins, för att möta de pilgrimer som kom norrifrån. Kommunalråden från Skara och Götene samt chefen för turistbyrån i Skara och pilgrimsprästen Hans-Erik Lindström från Vadstena invigningstalade. Pilgrimsprästen talade bl.a. om pilgrimens sju nyckelord: Långsamheten, som får oss att sakta ner i livet; Friheten att leva utan krav med fokus på det nödvändigaste; Enkelheten som blir självklar när man bara har det man kan bära; Bekymmerslösheten att ta dagen som den kommer, ett steg i sänder; Tystnaden som ger frid; Delandet som bygger gemenskap och Andligheten som söks i samtal och möten på vägen.

Den fortsatta pilgrimsvandringen ner till Skara leddes av H-E Lindström och nu talade han bl.a. om de fyra elementen Jord, Vatten, Luft och Eld. Vid vandringens två vilo-/meditationspauser fick han oss att förstå vikten av att väl sköta om Moder Jord och Syster Vatten. Pilgrimsleden gick i vacker terräng, genom skog och över öppna fält och det var inga häftiga upp- eller nedförsbackar.

Väl framme i Skara, avslutade biskopen med en festlig mässa i domkyrkan, där vi bl.a. bad den heliga Birgittas bön, som också är alla pilgrimers bön: ”Herre, visa mig din väg och gör mig villig att vandra den.”

Som avslutning på denna otroligt soliga och innehållsrika dag deltog vi i invigningen av den nya Pilgrimsgården, som ligger i det gamla Djäknestallet, ett stenkast från domkyrkan.

Pax et bonum!

             Astrid Marklund


OBS  Du kan klicka på bilder för att förstora dom !

Bild_22  Bild_23
I väntan på tåget i Skara                                                Ångtåget har anlänt till Myråsen

Bild_24                                           Foto Anders Blom, Astrid Marklund
Pilgrimsleden
                                                                                                                                                                       Tillbaka

                                                                                                                     Tillbaka till Löpsedel

                                                                                                                                                              TILLBAKA TILL ARKIV

 

    
AKTIVA SENIORER
TROLLH?TAN
Storgatan 19
46130 Trollh?tan

Tel. 0520-
19240

  
Hemsida:    www.aktivaseniorertrollhattan.com
Redakt?:   Olle Johansson  0520 / 31663