Reportage


Juljubel på Göteborgs konserthus 8 december 2011

I vintermörkret avgick en fullsatt buss med glada seniorer från Trollhättan fram till Göteborgs konserthus för att se och uppleva julstämning och högtid med den omtyckta konserten med symfonikerna och dess kör.

Göteborgs konserthus stod färdigt år 1935 och var en donation från Caroline Wijk till minne av hennes son Olof som gick bort 1896 i Uppsala vid 22 års ålder. Byggnaden är uppförd i tegel och ljus marmor och rikt dekorerad med konstverk

Göteborgs symfoniorkester bildades 1905 och består idag av 109 musiker och utsågs 1977 till Sveriges nationalorkester.

Kvällens dirigent var Christina Hörnell och sopran var Elin Rombo, som framträtt på många internationella scener och nu är aktuell på Operan i Stockholm, där hon denna säsong spelar Blanche i ”Karmelitsystrarna” och Musetta i ”la Bohème”. Kvällens presentatör var Claes Malmberg som blandade sedvanligt skämt med djupt allvar och även framförde finstämda julsånger, b.a. duetten med Elin Rombo ”Don't fall apart on me” var helt underbar.

Vi fick njuta av klassiska stycken som ”Clownernas dans” ur Nötknäpparen, ”Adèles skrattaria” ur Läderlappen men även sånger som ”O helga natt”, ”Dagen är kommen” m.m. som ger en alldeles speciell julkänsla. Körens fina tolkning av ”På julafton kl 15” stod i en klass för sig.

Under hemfärden möttes vi av årets första snöoväder, men tack vare vår chaufför Lars-Eriks skickliga körsätt var vi snabbt och säkert tillbaka på hemorten före midnatt.

             Ulla Sjödahl
             
 

  OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

IMG_0744  IMG_0739  IMG_0754
Konserthusets entré                    Räksmörgås och vin                             Publiken väntar

IMG_0755  IMG_0756  IMG_0759
Julhörnan, Göteborgs Symfoniker      Elin Rombo                              Claes Malmberg i Julhörnan
o Symfoniska Kör
 

   IMG_0766  IMG_0768
   Christina Hörnell   
                          Final
 
                       Foto: Astrid Marklund


 

                 Tillbaka      

        Tillbaka till Löpsedel

             TILLBAKA TILL ARKIV