Reportage


Tidsresa i Halland

Tidsresan med Aktiva Seniorer startade den 18 maj från Thn via Fjärås Bräcka där vi möttes av vår guide Ingvar Alnström, som guidade från forntid till nutid. Fjärås Bräcka, ett synligt bevis från istiden, här finns fotspår av den första invandraren och i åkerkanten möttes vi också av en av de ”första bofasta” som slagit ner sina bopålar och börjat bruka marken. Kringvandrande jägare uppenbarade sig och konfrontationen var ett faktum. (Skådespelare Sven Johansson och Kjell-Åke Rinnarv)

Färden gick vidare till medeltidens Förlanda socken där en gång Ås kloster anlades på 1200-talet. Även här fick vi uppleva ett skådespel med munken från klostret och dagsverkaren från Varbergs Fästning. Han hade fått bud hemifrån om sjukdom och död som inträffat i byn. Det var digerdöden som härjade. Föga hjälpte munkens läkeörter då. På slingrande smala vägar i det halländska landskapet fortsatte resan till Äskhults by från sekelskiftet 1700-tal/1800-tal, som räddats till eftervärlden av Nils Brogren, som har en personlig anknytning till en av de 4 gårdarna. De vackra grånade bostadshusen, uthusen och ladugårdarna förvaltas idag av en stiftelse.
Två vackra ardennerhästar betade i hagen och gråärtorna hade redan kommit i jorden. Även här fick vi uppleva hur en dag kunde te sig i byn genom skådespel när riksdagsmannen Bengt Pehrsson från Äskhult kommit hem från Stockholm med kaffebönor för första gången och storskiftet skulle genomföras i Sverige. Hade man genomfört storskiftet fullt ut så hade inte denna by funnits kvar. Nu nöjde man sig med att skifta åkerlapparna.

Dags att göra ett stopp i nutiden, sekelskiftet 1800-1900, och äta lunch på Skårs Gård mitt i pepparrotsriket där en mycket god buffét med bl a pepparrotssill serverades.

Sista stoppet på tidsresan förflyttade oss till Tjolöholms Slott och högreståndsliv på tidigt 1900-tal. Egendomen Tjolöholm är känd sedan 1200.talet i danske Kong Valdemars jordebog. 1892 köptes Tjolöholm av paret James Fredrik och Blanche Dickson som där anlade dåtidens största stuteri för rashästar. Kort efter att slottsbygget påbörjats avled James Dickson pga blodförgiftning och bygget slutfördes av fru Dickson.

”Guvernanten” tog emot och hälsade oss välkomna, med viss tvekan med tanke på att vi var den arbetande befolkningen med grova skor och damerna bar inte kjol. Väl innanför dörren tog ”fru Dickson” över visningen av huset där allt är specialdesignat med kvalitet och konsthantverk som ledstjärna. Arkitekten Lars Israel Wahlman fick uppdraget att rita ett slott i engelsk Tudorstil åt hovstallmästare James Fredrik Dickson och hans hustru Blanche. Det påkostade slottet i jugend-stil stod klart 1904 och är en av Sveriges märkligaste byggnader. Här fanns redan då moderna rundspolande duschar och en märklig dammsugare med en vikt av 1 ton. Efter rundvandringen i salongerna var det dags att med buss förflytta oss i slottsparken till arbetarbostäderna, också ritade av arkitekt Wahlman, där några mamseller ordnat med kaffebjudning för oss i Storstugan.

Efter denna tidsresa i norra Halland tog vi farväl av och tackade vår guide Ingvar Alnström och hans skådespelare för denna lektion i Sveriges historia.


         Lisbeth Andersson

 

  OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

IMG_0136  IMG_0070  IMG_0124

IMG_0125  IMG_0085  IMG_0086

IMG_0139  IMG_0131  IMG_0132

IMG_0141  IMG_0101  IMG_0109

IMG_0105  IMG_0108  IMG_0138

 

IMG_0111


 


                                       Foto:Astrid Marklund

                                                            
Tillbaka


                                       Tillbaka till Löpsedel

                                                      TILLBAKA TILL ARKIV