Reportage


Gammalt och nytt på Nohab-Innovatum området

66 aktiva seniorer samlades torsdagen den 27 oktober 2011 på Innovatum Science Center för att få smakprov på en del av det stora utbud av verksamheter som finns på området, en heldag med både gammalt och nytt.

Området Nohab – Innovatum är Trollhättans mest spännande och expansiva och det sjuder av liv och verksamhet. Det är som en ”fågel Fenix” som ar återuppstått igen. Området fick förresten Stadsmiljörådets utmärkelse för ”Industrilandskapets förnyelse” år 2000 .

Alla byggnader på området är numrerade och t ex så ligger Nova Arena i hus nr 88. Det är den byggnad som har gett namn åt glassen ”88:an”. Nova Arena fick också ett hedersomnämnande i årets arkitekturpristävling i Trollhättan. Arkitekter var Contekton.

Vi började dagen med förmiddagskaffe och bulle i Nova Mat & Möten innan vi gick till Innovatums biosalong, där Jonas Stjernqvist från Trollhättans Tomt AB inledde dagen med övergripande information om hela området. På storbildskarta pekade han ut och berättade om olika verksamheter och byggnader, allt ifrån Erik Carlssons rondell och Wingården i norr till Peab:s bostadsområde i söder. Dessutom fick vi alla var sin papperskopia av den inforrmativa kartan.så att vi kunde orientera oss. Wingården är döpt efter arkitekten Gert Wingårdh som ritat interiören en gång. Han driver Sveriges idag mest framgångsrika arkitektbyrå. I Wingården låg tidigare Saab Advanced Concept Center och nu håller Trollhättans Konsthall på att flytta in där. Jonas berättade också om en del framtida förändringar och avslöjade att det finns planer på att göra en tvärgata genom södra delen av området.

Vi fick sedan sitta kvar i våra sköna fåtöljer och följa med Henrik Olsson från Innovatum Science Center på en industrinostalgisk resa via en film som gjorts av Vattenfall på 50-talet och vidare via gamla bilder och föredrag om Nohab's historia och fall- och slussområdet. ”Resan” avslutades i Smedjan som är den sista bevarade interiören från Nohab's tid. Den är en del av ett unikt industriarv och har bevarats i det skick den var när den var en levande arbetsplats. De gamla ugnarna och alla andra verktyg finns kvar. I en del av Smedjan har konstsmeden Inge Dahlgren idag sin verksamhet med utställning och försäljning. Tidigare hade Inge sin smedja i trädgården på Tunhems prästgård.

Det vi känner som Nohab startades 1847 av Johan Magnus Lidström, Johan Henrik Antenor Nydqvist och Carl Olof Holm under namnet Trollhätte Mekaniska Verkstad. Efter Lidströms död 1850 (i kolera) ändrades firmanamnet till Nydqvist & Holm. 1872 drog sig Holm ur företaget och efter Nydqvists död 1914 (han var då 97 år gammal) ombildades Nydqvist & Holm till Nydqvist & Holm Aktiebolag. Gunnar W. Andersson, som tog hem den stora lokordern från Ryssland, köpte aktiebolaget av Antenors son Herman 1920 och då flyttade även huvudkontoret till Stockholm. På 1920-talet började också bolaget att kallas Nohab. Henrik berättade naturligtvis mycket mera än så om Nohab's fascinerande historia, som alla lyssnade på med stort intresse..

Efter lunchen på Nova Mat & Möten, med trattkantarellsoppa, äppelkaka med vaniljsås och kaffe, var det Teknikparken som var vårt nästa mål. Tore Helmersson välkomnade oss där och vi delade upp oss i två grupper. Danne Palm och Lars Pejryd på Inkubator respektive Produktionstekniskt Centrum lotsade var sin grupp. På Inkubator får unga människor med affärsidéer professionella råd under hela processen med att utveckla och pröva sina idéer för att skapa ett livskraftigt företag. Om idéerna visar sig bärkraftiga finns möjlighet att i upp till tre år utveckla företaget här på Inkubator. Denna möjlighet har bl a Marcus Nordenstam tagit vara på. Han startade sitt bolag ”Exotic matter” här på Inkubator och tog fram programvara för bl a vätskesimulering, vilket användes i den framgångsrika filmen ”Avatar”. På Produktionstekniskt Centrum (Sveriges modernaste) bedrivs forskning och utveckling Här fick vi se hur de bl a utvecklar säkerheten runt industirobotar och underlättar arbetet med dem. Vi fick även se hur man bygger upp material med hjälp av laser. Här sitter också högskolestudenter och gör sina praktiska uppgifter, de teoretiska görs på Högskolan.

Vår nästa besöksstation var N3, Mötesplats för ung kultur, och Tommy Svensson berättade om alla aktiviteter som finns för barn och ungdom och alla spännande möjligheter som erbjuds dem för att de ska kunna förverkliga sina drömmar. Det finns ett rikt utbud av skapande verksamheter och musikskolan har blivit kulturskola. Här finns replokaler, dans- och dramasalar, musikrum, black box, klubbscen, mediastudios, ljudstudio och lokaler för det oväntade. Här finns det också coacher som kan ge hjälp och stöd till att förverkliga idéer, projekt och arrangemang. Ja, det verkar vara kul att vara ungdom.

Så var det dags för Peter Bäckström från Saabs Museum att underhålla oss med historier till gamla bilder och reklamfilmer från anno dazumal. Det var bilder på mer eller mindre kända personer från bilarnas värld och då främst tävlingsbilarnas. Vi fick åka med på en del hiskeliga åkturer och naturligtvis fanns Erik Carlsson med, med bilen liggande på taket. Men också andra bilar som legat på taket fick vi se, en som hade rullat riktigt ordentligt! Och så var det ju Erik som jagar Torsten Åman genom ett vattenhinder på Safari-rallyt, Stig Blomqvist, Per Eklund, Tom Trana m.fl. Som avslutning tittade vi på bilarna i Museet och jag tänkte på dess framtid. Det var nog fler än jag som hoppades på att vi även i framtiden skulle kunna komma dit och se gamla och nya Saabar.

Trollhättans Konsthall, eller det som nu håller på att bli det, var vårt sista mål för dagen. Peter Hagsér gav oss en förhandstitt på lokalerna som håller på att inredas och vi fick se en skiss på den nya hallens planlösning. Och så fick vi stifta bekantskap med den skulpterade damen som satt där på golvet. Det planeras att Konsthallen ska öppna i februari nästa år. Så där har vi någonting att se fram emot.

Efter en intressant dag med ett digert program gav vi oss hemåt kl 17.00 och kunde konstatera att vi tillbringat dagen i en mycket kreativ och inspirerande miljö.

                Astrid Marklund

 

  OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

14  TB-041-040  henrik2_kop
Leverans av första ryssloket med Michail            Gunnar W Andersson-    Henrik Olsson, historiker
Lomonosov, den ryske chefskontrollanten på      Initiativtagare till ryss-     Innovatum  Science Center
Nohab, stående bredbent med Gunnar W           loksaffären och ägare
Andersson i armkrok                                        till Nohab                                                               

Nohab_2011-005  Nohab_2011-006  Nohab_2011-007

Nohab_2011-008  Nohab_2011-012  Nohab_2011-014
 

   Nohab_2011-015  Nohab_2011-016
 
            Foto: Lisbeth Andersson


                            
Tillbaka

              Tillbaka till Löpsedel

                     TILLBAKA TILL ARKIV