Reportage


Reseberättelse från Louisiana den 13 april 2011

”Fred og frihed” är namnet på årets Picasso-utställning på Louisiana i Danmark. Onsdagen den 13 april kl 07.00 åkte Aktiva Seniorer i Trollhättan dit för att se denna den femte Picasso-utställningen.
De tidigare har visats 1968, 1981, 1988-89 och 1996.

Vår långa dags färd mot Picasso startade emellertid med en stor och härlig frukost på Lizzies café i Halland och sedan vidare via Helsingborg-Helsingör ner till Louisiana.

Pablo Ruiz Picasso föddes i Malaga i Spanien 1881 och dog i Mougins i Frankrike 1973, 92 år gammal. Hela sitt livet jagades han av sina passioner, konsten och kärleken. Han bytte ofta stil, kvinna, älskarinna, hustru och bostad.

Utställningen visar Picasso från slutet av andra världskriget och fram till hans död 1973. Den fokuserar på fred och frihet, hans engagemang mot krig och för fred och på hans brinnande politiska och sociala intresse. Det var intressant att lära känna nya sidor hos denne unike konstnär. Utställningen är indelad i åtta olika teman: Likhuset, Stilleben, Fredsduvan, Kvinnorna från Alger, Lunchen i det gröna, Sabinskornas bortrövande, Mödrar och musketörer samt Krig och Fred.

Vår fantastiska guide Mette började visningen med målningen ”Likhuset”, som gjordes 1944-45 och skildrar massakern av en spansk republikansk familj som mördats i sitt kök av Francos trupper. I början av utställningen finns också den franska tuppen, som ses som ett uttryck för optimism. Picassos mest berömda målning mot krigets fasor, ”Guernica”, är tyvärr inte med. Den målades 1937 som en reaktion mot spanska inbördeskrigets brutalitet. En reproduktion av målningen återfinns i FN:s högkvarter i New York och när generalförsamlingen sammanträdde angående en möjlig invasion av Irak år 2003 täcktes målningen över av ett blått skynke.

Efter den nazistiska ockupationen av Picassos nya hemland Frankrike ville han inte fly till USA utan 1944 gick han med i kommunistpartiet eftersom kommunismen för honom var ett alternativ till nazism och fascism. Men först och främst var han konstnär och han lät aldrig de kommunistiska doktrinerna styra och han var aldrig i Sovjet. Han var mycket mån om sin frihet, i alla sammanhang.

Picasso deltog i flera fredskonferenser, men när en arrangerades i USA fick han inte komma in eftersom han var kommunist. Vi såg hans duvor som motiv på affischer till olika konferenser bl a till den första fredskonferensen i Paris 1949.

Bland krigsmotiven såg vi ”Kvinnorna från Alger” som gjordes i samband med algeriska frihetskriget 1954-62, ”Katt och hummer” som var stilleben han gjorde i samband med Kubakrisen för att visa på spänningen mellan två parter samt även ”Sabinskornas bortrövande” där han var inspirerad av de historiska målningar som finns på detta tema. Sabinerna var en forntida italisk folkstam som var bosatt i mellersta Italien.

På temat Mödrar och musketörer ser man att kvinnorna står i centrum och för Picasso stod kvinnor för liv och erotisk glädje medan musketörerna symboliserade den eviga skräcken för totalitär makt, rasism och krig.

Efter guidningen hade vi egen tid att se de permanenta samlingarna, skulpturträdgården mot Öresund och att handla i shopen.

Som avslutning på dagen njöt vi av ”Godsherrens Kroplatte” på Gamle Humlebaek Kro. På denna Kroplatte fanns bl a rödspättafilé, frikadeller och fläskstek, allt med vederbörliga tillbehör. Vi funderade lite över frikadellerna och danska ”frikadeller” är ”stora, platta köttbullar” på svenska.

Lite trötta, men mycket nöjda var vi tillbaka i Trollhättan kl 23.00.


                  Astrid Marklund


OBS  Du kan klicka på bilder för att förstora dom !

Lousiana AS.april 2011 009  Lousiana AS.april 2011 014  ScreenHunter_01 May. 13 14.35
Pablo Ruiz Picasso                 Vid Picasso-affischen utanför             Guiden Mette vid "Stilleben med
                                              Louisiana                                         oxkranium

Lousiana AS.april 2011 008  ScreenHunter_03 May. 13 14.35  ScreenHunter_05 May. 13 14.40
Intresserade åskådare                   Likhuset" och "Kvinnorna i Alger               Sabinskornas bortrövande

Lousiana AS.april 2011 011  ScreenHunter_02 May. 13 14.35  Annalisa foto SI851010
I Skulpturparken                            Henry Moore i Sklulpturparken                        Annalisa har hittat en
                                                                                                                       superscarf

Lousiana AS.april 2011 020  Lousiana AS.april 2011 015  Lousiana AS.april 2011 016
Gamle Humlebaek Kro                   Nöjda middagsgäster                     Nöjda middagsgäster

Lousiana AS.april 2011 017  Lousiana AS.april 2011 019   Foto: Lenn Svensson och Astrid Marklund
Nöjda middagsgäster                     Nöjda middagsgäster                                               


                                                                                                                                                                      Tillbaka


                                                                                                                      Tillbaka till Löpsedel

                                                                                                                                                                TILLBAKA TILL ARKIV