Reportage


Resa till Uddevalla den 27 februari 2013

Resan på temat ”Uddevalla - från vallen på udden till modern industristad” inleddes med ett besök på Sveriges Sjömanshusmuseum. Museichefen Jan Hermansson tog emot och informerade om sjömanshusens verksamhet, som pågick från 1748 fram till 1969 då det sista lades ned. Han presenterade därefter museet i Uddevalla. Museet är att betrakta som ett arbetslivsmuseum där man ka uppleva utställningar om sjöfart och vardagen till sjöss. Man ges även möjligheten att kliva rätt in i en mönstringslokal, en kaptenssalong och en skans. Efter introduktionen fick vi möjlighet att vandra runt på egen hand i museet.

Nästa anhalt var Bohusläns museum där gruppen först intog välsmakande lunch med bohuslänsk touch i restaurang Kajkanten. Därefter gav museets representant Ann-Marie Brockman oss en snabb genomgång av vad museet kan erbjuda sina besökare och sedan fördjupad information om utställningen Kustland samt om folklivsskildraren Carl Gustaf Bernhardssons omfattande tavelsamling. Han skildrar på sitt speciella sätt livet förr i tiden bland fiskare och småjordbrukare med Skaftö som utgångspunkt.

Den avslutande delen av resan innehöll en bussrundtur i staden. Guiden Hans Berglund gav oss en sammanfattande bild över Uddevallas historia från den medeltida handelsplatsen till den moderna industristaden, där självklart Thordénepoken uppmärksammades. Under rundturen besåg vi bland annat Gustafsberg, Skalbankarna, Rådhuset och det gamla regementsområdet.

På hemvägen kunde nog de flesta resenärerna konstatera att dagens besök givit mersmak på Uddevalla och därför väl kunde tänka sig att återvända för att t ex ytterligare ta del av vad de båda museerna har att erbjuda.

       Bernth Gruvander

 

  OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

002  003  004

005  008  010
                                                                                                                 Foto  Britta Rosendahl

                                                                                                                                 Tillbaka 

                                                                                                                           Tillbaka till Löpsedel

                                                                                                                                                                       TILLBAKA TILL ARKIV
 

    
AKTIVA SENIORER
TROLLH?TAN
Storgatan 19
46130 Trollh?tan

Tel. 0520-
19240

  
Hemsida:    www.aktivaseniorertrollhattan.com
Redakt?:   Olle Johansson  0520 / 31663