Reportage


Resa till Dalenmuséet och Bonadssamlingen i Stenstorp.

Tisdagen den 25 februari 2014 reste en grupp ur föreningen till Stenstorp. Solen strålade och humöret var på topp. Första besöket var på Dalénmuseet.

Gustaf Dalén var född i Stenstorp 1869 och hade 3 syskon. Han tog över föräldrarnas bondgård, men teknikintresset tog överhand och han studerade på Chalmers med mycket goda betyg. På museet fick vi ta del av Gustafs snillrika uppfinnarkonst och han fortsatte sin livsgärning trots olyckan 1912 då han blev blind. Samma år fick han Nobelpriset i fysik.

Det handlade inte bara om att han revolutionerade fyrtekniken och gjorde det möjligt att använda acetylen på ett säkert sätt, utan också om filmprojektorer, radio- och TV-apparater, kuvöser, AGA-bilen med gaspedalen mellan broms- och kopplingspedal och AGA-spisen. Vi såg också prototypen till en färg-TV från 1953, som aldrig kom i produktion

Gustaf var en stor optimist, som kunde möta motgångar. Efter flera stora ekonomiska problem lät han göra en nål med texten ”Var Optimist”. När han mötte en klagande olycksprofet tog han fram en nål och fäste på dennes rockslag.

Efter en god lunch fortsatte vi till Bonadsmuseet, där vi såg på vackert bonadsbroderi med härliga texter. En av våra föreningsmedlemmar donerade en vacker bonad, som mottogs med glädje och tacksamhet av Föreningen Gunvor Johdets Bonadssamling. Museet har ca 500 bonader varav 100 visas i utställningen.

Därefter åkte vi hem till Trollhättan med många fina minnen.


              Britta Rosendahl / Eva Östling

 

  OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

DSC_0774  DSC_0779  2013-14 225

2013-14 227  DSC_0785  DSC_0787
 

   DSC_0789
 
 
                                                        
Foto:  Ewa Östling
                                                     

                                                              Tillbaka

                                                       Tillbaka till Löpsedel

                                                          TILLBAKA TILL ARKIV
    
AKTIVA SENIORER
TROLLH?TAN
Storgatan 19
46130 Trollh?tan

Tel. 0520-
19240

  
Hemsida:    www.aktivaseniorertrollhattan.com
Redakt?:   Olle Johansson  0520 / 31663