Reportage


Bornholms-resan 2015-05-25


För exakt 8 års sedan besökte Aktiva Seniorer Bornholm för första gången!
Nu var det dags igen, i arla morgonstund den 25 maj åkte 35 Aktiva Seniorer mot Bornholm för en 3-dagars resa. Första stoppet blev Kvibille Gästgivaregård hos Marika och Anders Emanuelsson där vi serverades kaffe och smörgås med Kvibille-ost men fick också gårdens historia berättad för oss av Anders.

Vid lunchdags hade vi hunnit ner till Surbrunnsparkens restaurang i Ystad för lunch.
I väntan på färjan hann vi också med guidad tur i gamla kvarteren i Ystad bland korsvirkeshusen och vår guide Hans berättade också mycket om Henning Mankells romanfigur och speciella favoritkafféet som figurerar i böckerna. Senare på eftermiddagen äntrade vi katamaranen ”Leonore” till Rönne på Bornholm för en dryg timmas tur och kunde senare checka in på Hotell Griffen .

Nästa dag, strålande solsken och vår guide Hans Vindahl mötte oss för bussturen norrut mot Hammershus fästning från 1200-talet , Helligdomsklippern och befästningskyrkan i Östlar. I Gudheim på rest. Bröddan serverades vi en mycket god och stor lunchbuffé från havet. Färden avslutades i Kraemmerhuset med fantastisk trädgård där vi också drack efterlängtat eftermiddagskaffe med danska wienerbröd.

3:e dagen startade med moln och regnskurar och programmets första stopp var Bornholms enda vingård ”Lille Gadegård”, som hade sitt eget ”fyllesvin”, en gammal sugga som gillade en välkänd amerikansk läsk på flaska. Vingården har funnits i ca 10 år så skörden är begränsad men vin på krusbär och vinbär fanns att köpa. Vidare söderut mot Snogebaek och Aarsdales Rögeri, där vi fick en lektion i hur man äter böckling i Danmark. Egen tid blev det i Svaneke innan återresan till Rönne och båtresa tillbaka till Ystad och Sverige. Hemresan gick genom böljande jordbruksbygd till Sjöbo, Hörby och Hör. Under denna resan genom Skåne fick vi också lära oss om ”smärgelgravar” och hur det var att som liten flicka jobba på åkrarna med sockerbetor under krigsåren på 40-talet genom Ulla Pilhalls personliga berättelse ur verkligheten.

Nattamat i form av litet smörgåsbord blev det förstås på hemvägen hos Lizze i hennes populära restaurang. Runt midnatt svängde bussen in igen på Trollhättans Resecentrum efter 3 intressanta dagar.

  Lisbeth Andersson


 

  OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

IMG_0045  IMG_0051  IMG_0052

IMG_0056  IMG_0059  IMG_0062

IMG_0070  IMG_0087  IMG_0090

IMG_0092  IMG_0093  IMG_0094

IMG_0095  IMG_0096  IMG_0097

IMG_0098  IMG_0099  IMG_0100

IMG_0105  IMG_0102-03

                                                                                                                                                       foto Inger Gustavsson

                                                                                                             Tillbaka till Löpsedel

                
                                                                                                   Tillbaka
 

 
                                                                                                          TILLBAKA TILL ARKIV

 

    
AKTIVA SENIORER
TROLLH?TAN
Storgatan 19
46130 Trollh?tan

Tel. 0520-
19240

  
Hemsida:    www.aktivaseniorertrollhattan.com
Redakt?:   Olle Johansson  0520 / 31663