Reportage


Gotland 28 – 31 aug 2017

34 seniorer gjorde tillsammans en 4-dagars resa till rosornas, ruinernas och solens ö Gotland.

Resans tema var natur och kultur. Gunilla Lauström vår utomordentliga och kunniga guide startade resan söderut längs med Ekstakusten med utsikt över Karlsöarna. Lunch serverades i Magazin1 i Hablingbo med lammfärsbiff och närodlade grönsaker och sedan vidare mot Hoburgsgubben . I Vamlingbos prästgård besökte vi Lars Jonssons konstmuseum. Lars målar nästan enbart fåglar i akvarell med stor känsla och ödmjukhet. Ett besök hann vi också med I Vamlingbos kyrka med vackra väggmålningar av Mikaels Mäster. Körsbärsgården blev nästa stopp med nutida konst och skulpturer inramade av vacker visningsträdgård. Här smakade kaffet extra gott!

Nästa dag gick turer norrut mot Fårö med sina raukar i Langhammars och vackra stenmurar i odlingslandskapet. Här passerade vi Tingstäde, där Christopher Polhem föddes av Christina från Vadstena och fadern var köpman från Tyskland. Vid 12 års ålder blev han föräldralös och hamnade så småningom i Stockholm och senare Falu Koppargruva, där han kunde visa upp sina matematiska och tekniska kunskaper, vilket senare förde honom till slussbyggnationen i Thn. Adlades 1716.

Vi besökte också friluftsmuseet i Bunge där gotländska byggnader och bildstenar samlats. Ingmar Bergman går förstås inte att negligera när man besöker Fårö. Enligt guiden var ortsbefolkningen mycket diskret och avslöjade inte för främlingar var Ingemar Bergman och hans olika fruar bodde. Hans grav har vi besökt.

Sista dagen ägnades åt Visby som idag har 3000 invånare innanför murarna. Totalt på Gotland finns det 58.000 människor och 70.000 lamm . Alla får heter lamm här på ön. Men Fårö då ??

Visby anlades på en helig plats som kallades Vi. Här låg den sista träkyrkan på ön. Vi besökte förstås Domkyrkan mitt i staden.

I Fornsalen fick vi historien berättad ända från förhistorisk tid. Bevis från denna period är två skelett av unga flickor, ca 7.000 år gamla, som grävts fram i havskanten utanför Visby. Vikingatiden var förstås dominerande. Här finns rikets största silverskatt.

Eftermiddagen kunde ägnas åt egna utflykter. Det varma vädret lockade till en sista strandpromenad innan det var dags att äntra bussen igen för incheckning på färjan hem till fastlandet.

                     Lisbeth Andersson


 

  OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

IMG_0005  IMG_0006  IMG_0007
Här bodde vi mitt i Visby  Gänget ut och beskådar hoburgsgubben belägen o öns sydligaste socken Sudret Hoburgsgubben.

IMG_0012  IMG_0013  IMG_0010
Rauk Rauk Fårö, Ingemar Bergmans enkla och vackra gravplats.

IMG_0008  IMG_0015  IMG_1581
Gänget. Här våran guide Gunilla med riddare Bagge. Sista dagen spenderar vi i ett besök på forn-salen där världens största vikingatidens silverskatt finns.

IMG_0014    IMG_0011  IMG_0016
En spinnrock från förr. Vacker mur Blandat runda
och platta stenar.
Från botaniska trädgården i Visby.

IMG_1554    IMG_1576    IMG_0009
 
Bildstenar i Bunge Fähus med agtak Vår underbara busschaufför Lars-Erik

                                                                                          foto Inger Gustavsson / Lisbeth Anderson

                                                                                                            
Tillbaka till Löpsedel

                                                                                                             TILLBAKA TILL ARKIV