Reportage


Månadsmöte 3 september 2018

”Ett litet rött paket med vita snören”. Hans Örtlund som Sven-Ingvarnörd, Marita och Beppe Vikström med mera prat och framför allt musik till ackompanjemang av gitarr, fiol och flera instrument. Gruppen TRIOL kunde sin Sven-Ingvar. Vi fick en hel del information om fenomenet Sven-Ingvars och inblick i dess historia, deras motgångar och framgångar.

När Sven-Erik Magnusson, Ingvar Karlsson och Sven Svärd satte igång 1956 var de ett rent rockband, Deras första spelningar var lokalt på hemmaplan i Värmland. Efter att ha inkasserat sitt första gage på hela 173 kr fick de frågan av en journalist – vad heter ni? Då blev det ogenomtänkta svaret Sven-Ingvars.

Från rockband till dansband var klivet ganska långt. Steget togs 1961 med Sven-Ingvars första skiva – ”Te dans med Karlstatösera”. Sen gick det fort. Det blev Frukostklubben och 1961 Svensktoppen med ”Fröken fräken”, ”Jänta å jag” och ”Min gitarr” av Tore Skogman. Tillsammans med TRIOL provade vi på allsång till den senare låten. Sedan fick vi ett potpurri av låtar som ”Säg inte nej”, ”Å Kristina från Vilhelmina” och ”Vid din sida ..”.

Efter kämpiga år för Sven-Ingvars kom uppgången igen med blanda annat ”Ett litet rött paket ….” skriven av Owe Thörnkvist. Alla de stora låtskaparna som Lasse Berghagen och Niklas Strömstedt var engagerade för att inte glömma Gustav Fröding. Alla kommer ju ihåg ”Det var dans borti vägen”. Eller varför inte ”Två mörka ögon” som låg på Svenstoppen i hela 71 veckor. Sven-Erik Magnusson dog förra året efter 60 år i musikbranschen och hans fallna mantel bärs nu upp av sonen Oscar. Sven-Ingvars lever vidare med turnén ”Länge lever Sven-Ingvars”. Fantastiskt.

Den fina föreställningen av TRIOL avslutades med ”Så många mil”. Stort tack för en enastående timma. Det var alla 410 närvarande överens om, inklusive de 12 nya medlemmarna som var med för första gången

Efter föreningsinformation om resor, nya cirklar m.m. skiljdes vi åt vid tolvtiden.

           Foto Olle Johansson, text Thor Svensson


 

  OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

Panorama_1
Höstterminens första möte lockade många besökare.

S2280065  2018_hack_pinn13  2018_hack_pinn12
Matita Vikström                                       Matita Vikström                    "Ett litet rött paket med vita snören"

2018_hack_pinn14  S2280068  S2280075
Beppe Vikström                                   Beppe Vikström                      Hans Östlund som Sven-Ingvarnörd.

S2280028  2018_hack_pinn18  2018_hack_pinn01
"herr o fru Hackspett"                             - - Tack till publiken - -                Thor tackar med blommor.

Panorama_10
Publik i parkhallen 425 personer.

                                                                                                                                                     foto Olle Johansson
  

                                                                                                             Tillbaka till Löpsedel

                                                                                                             TILLBAKA TILL ARKIV