Reportage


Månadsmöte 1 oktober 2018

Christina Palm presenterade dagens föredragshållare Håkan Kumler. Lärare och kulturpersonlighet i Alingsås. Ordförande i Historiska Sällskapet därstädes.

Från Stalin till Putin speglat i konsten och arkitekturen är en ambitiös titulering på ett föredrag baserat på en resa längs floden Volga. Det visar sig snart att Håkan visste vad han pratar om och det med råge. I 60 minuter fängslar han oss med sina bilder och sina berättelser. Att försöka återge föredraget till sitt innehåll är omöjligt men brottstycken som jag uppfattat kommer här.

Det europeiska Ryssland omfattar bara ¼ av landet. Det Kyrilliska alfabetet infördes av det östromerska riket och bidrar tillsammans med den ryskortodoxa kyrkan, sina floder, sitt klimat och sin enorma utbredning, sina despotiska härskare till en värld som vi har svårt att förstå oss på. Underkastelse och ödmjukhet påbjuds!

Detta bäddade för Stalin som under åren 1920-1930 dödade fler än Hitler gjorde. Det stora fosterländska kriget (2:a världskriget) följdes av det kalla kriget. 1989 föll Berlinmuren och år 1991 föll Sovjetunionen. Kalla kriget tog slut. Sverige avrustade. Den västerländska influensen är ett hot mot Putins Ryssland som visar muskler igen.

Håkan visar hur makthavare från Stalin till Putin tog konst och arkitektur till hjälp i sina ambitioner att stärka Rysslands ställning i världen. Det handlar om tunnelbanorna i Moskva (Metro) som byggdes av hela befolkningen inklusive straffångar, till Stadionbyggen, broar och uppbyggnad av hela städer typ Stalingrad som byggdes av krigsfångar från Tyskland.

Mycket stort tack till Håkan för en lysande föreläsning med genuina bilder från sin resa längs VOLGA. Den historielektionen gick fort konstaterade Christina.

Efter kaffe föreningsinformation - resor, nya cirklar och GDPR. Fundera på den ni. Vi ses 5 november med Simon Ljungman.


      Foto Olle Johansson, text Thor Svensson


 

  OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

Kumler04  Kumler06  Kumler11
Håkan Kumler   Från Stalin till Putin speglat i konsten och arkitekturen

Kumler20  Kumler30  Kumler22  Kumler21

Kumler23  Kumler26  Kumler28

Panorama 2 kopiera  Kumler15
Håkan berättar och visar bilder                                                   Kristina tacka med blommor.

Panorama 10
Publik i parkhallen 268 personer.

                                                                                                                                                     foto Olle Johansson
  

                                                                                                             Tillbaka till Löpsedel

                                                                                                             TILLBAKA TILL ARKIV