AKTIVA SENIORER
Resekommittén  i samarbete med Karl-Everts Busstouring

 
                         Småland 1-2 juni 2017

Dag 1
Avresa kl 07.00 från Resecentrum i Trollhättan längs med spåret (fd hpl G)


Vårt första stopp blir vid Landhs Konditori i Mullsjö, där vi ska dricka förmiddagskaffe med smörgås. Vi fortsätter till Målerås Glasbruk. Här kommer vi få en guidad visning och det finns möjlighet till att handla i deras butik. Nu ska det smaka gott med lunch, som är ett mindre hyttsillbord och som serveras i Målerås Värdshushytta strax intill glasbruket.

Målerås Glasbruk är Sveriges största privatägda glasbruk. Idag produceras huvudsakligen konst- och prydnadsglas som främst är slipat, målat och graverat. Djurrelieferna från Målerås är kända över hela världen. På senare år har man även börjat experimentera med konstverk där man blandar både glas och metall. I shopen hittar du massor av fina kristallföremål till fabrikspriser. Alldeles intill shopen ligger utställningshallen. Här hittar man både gamla graverade mästerverk och de allra senaste kreationerna konstglas signerat Mats Jonasson. Strax intill finns utställningen med brukets smycken.

                         
Mats Jonasson är detaljernas mästare. I över 30 år har han satt sin unika prägel på glasbruket. Idag delar han sitt konstnärskap med formgivarna Ludvig Löfgren, Lina Lundberg, Robert Ljubez och Morgan Persson.

Efter detta besök så har det blivit dags att åka till Växjö för incheckning på hotellet, Elite Stadshotell, och för en stunds vila.

Därefter kommer lokalguiden Ulf att ta oss med på en stadsvandring i Växjö. Vi kommer bl.a. få se Linnés skola, Domkyrkan, ”Glasgatan”. Sedan tar vi bussen till Kronobergs slottsruin bl.a. får vi höra om Nils Dacke, Teleborgs slott & universitet.
Efter denna intressanta dag serveras gemensam middag på hotellet.

VÄXJÖ DOMKYRKA: De ståtliga spirorna syns över nästan hela stan och domkyrkan ligger mitt i Linnéparken precis nere vid Växjösjön. Den ljusa stora kyrkan är fylld med småländsk glaskonst och en rundvandring tar oss igenom flera av bibelns berättelser.

GRAVERADE GLASDÖRRAR
Redan på vägen in i domkyrkans vapenhus möter besökaren en av 1900-talets utsmyckningar i form av graverade glasdörrar med motiv hämtade ur Bibelns skapelseberättelse. Dörrarna blev klara 1996 och konstnären till motivet heter Iréne Jarz och gravyren är utförd av Ljupco Kocovski.

LIVETS OCH KUNSKAPENS TRÄD
Direkt in till vänster i kyrkorummet finns en ljusbärare i form av Livets och kunskapens träd, skapad i glas och järnsmide under senare delen av 1900-talet av glaskonstnären Erik Höglund och konstsmeden Lars Larsson. Detta har kommit att bli domkyrkans mest välbesökta plats.

ALTARET
Det fristående altaret av polerad kalksten formgavs av Jan Brazda i samband med kyrkans restaurering i mitten av 1900-talet. Den ovala altarmattan i flossateknik är komponerad av textilkonstnären Ulla Gowenius från Gårdsby och har vävts av Märta Måås-Fjetterströms textilateljé. Motivet är ett kors som samtidigt är en bild av livsträdet och delar mattan i fyra delar. Varje del illustrerar med sin färg en av årstiderna.

ALTARSKÅPET
Kyrkorummets mest uppmärksammade föremål är altarskåpet som utformats av glaskonstnären Bertil Vallien och invigts 2002 efter en lång tid av föreberedelser. Det består av tre delar, mittpartiet: corpus och två rörliga flygeldörrar. Glasdelarna är sandgjutna, en specialteknik utvecklad av konstnären. Dörrarna är belagda med bladguld på insidan och med koppar och järnpigment på utsidan. Skåpet skildrar underjorden, jorden och himlen.

             

På Sandgärdsgatan i Växjö City finns det en unik glasgata, ett stråk där sju av Kosta Bodas konstnärer har skapat glaskonst för gatumiljö. Gatan invigdes 2011 och sträcker sig från Domkyrkan med Bertil Valliens altartavla ner till slutet av Sandgärdsgatan och Ulrika Hydman-Vallien skyltskåp ”Glada dagar”. Några andra namn bland konstnärerna är Anna Ehrner, som tagit fasta på Växjö – Europas grönaste stad när hon utformat ”Växtkraft” som för tanken till böljande sjögräs, Ludvig Löfgren och Kjell Engman. Alla konstverk är belysta och flera byter ansikte när ljuset skiftar. Kanske är de allra vackrast i kvällsljus, men visar förstås en annan sida i dagsljus.

                      

Dag 2
Vi startar dagen med att njuta av hotellets frukostbuffé. Resan går vidare till Råshult.
Vi börjar med en guidad visning därefter dricker vi kaffe med smörgås.

Råshult: Att komma till kulturreservatet Råshult – gården där den kanske mest inflytelserike svensken genom tiderna föddes – är som att göra en tidsresa tillbaka till Carl von Linnés tid. I kålgården kan man bekanta sig med 1700-talets köksväxter. De små åkertegarna besås med samma grödor (och samma ogräs) som då. Och ängarna slås med lite som på Linnés tid. Längs de iordningställda vandringsstigarna kan man få en känsla av den myllrande mångfald som omgav den blivande blomsterkungen under hans uppväxt. Det hus där Linnaeus föddes 1707 brann senare ner; den mangårdsbyggnad som finns där i dag (Linnéstugan) byggdes någon gång mellan 1751 och 1781.

               

Därefter beger vi oss till Värnamo och Bruno Mathsson Center, dags för nästa visning.

                          

Bruno Mathsson center: Den legendariska möbelformgivaren Bruno Mathsson kom från Värnamo. Vid föräldrahemmet på Tånnögatan 17 finns en stor utställning med Pernillastolar, Superellipsbord och annat ur hans imponerande produktion.

Avslutningsvis serveras middag i Apladalens Kaffestuga i Värnamo. Vi beräknas vara tillbaka i Trollhättan c:a kl.19.00.
______________________________________________________________________________________

Pris:        1.950 kronor per person


Ingår:     
Bussresa
               Kaffe med smörgås (dag 1)
               Visning Målerås Glasbuk
               Lunch (mindre hyttsillbord) inkl måltidsdricka, kaffe och ostkaka
               Stadsvandring och bussrundtur med lokalguide i Växjö(dag 1)
               2-rätters middag inkl kaffe på hotellet (dag 1)
               1 övernattning i dubbelrum inkl frukost (dag 1)
               Guidad visning och kaffe med smörgås Råshult (dag 2)
               Guidad visning Bruno Mathsson Center (dag 2)
               Middag inkl måltidsdricka och kaffe (dag 2)

Ingår ej:  Måltidsdricka till middagen på hotellet (dag 1)

Enkelrumstillägg: 300 kronor per person

Avbeställningsskydd (frivilligt): 100 kronor per person

OBS!    Var vänlig att kontrollera att ni har avbeställningsskydd i Er hemförsäkring eller någon annanstans och även att ni har en heltäckande reseförsäkring

Anmälan till:
Resekommittén på månadsmötet måndagen 6 mars 2017
därefter till
Karl-Everts Busstouring Tel: 0520-32543 vardagar mellan kl. 09.00-17.00
_______________________________________________________________________________
För inbetalning vänligen betala via bankgiro 453-6629
Anmälningsavgift                                 390:-/ person
+ ev frivilligt avbeställningsskydd           100:-/ person
Anmälningsavgiften oss tillhanda senast 7 dagar efter bokning
Slutbetalning                                    1.560:-/person
+ ev enkelrumstillägg                           300 kronor
Slutbetalningen oss tillhanda senast 30 april 2017
Vid betalningarna var god ange: Namn, adress, resans namn, datum för resan

        
Hjärtligt välkomna


       Aktiva Seniorer Trollhättan

       gm
       Karl-Everts Busstouring

__________________________________________________________________________

Postadress                       Telefon                        Bankgiro               Postgiro
Kardanvägen 9                0520-325 43                  453-6629               47148-2
461 38 Trollhättan


                                                                                                             TILLBAKA