AKTIVA SENIORER
Resekommittén  i samarbete med Karl-Everts Busstouring


             Studieresa till Göteborg
                      ”Titanic The Exhibition”
                                     &
                         Emigranternas Hus

                                             19 Mars 2019
                            


Avresa kl 09.00 från Resecentrum i Trollhättan, Gate 14 OBS !!
Första stoppet blir hos
Emigranternas hus i Göteborg. Där vi börjar med att dricka förmiddagskaffe med halv fralla och därefter startar den guidade visningen.

Emigranternas Hus i Göteborg är en stiftelse som invigdes 2003 av Kommunstyrelsens Ordförande Göran Johansson. Redan 1982 lades första motionen i kommunfullmäktige av bland andra Berit Flyborg, och 21 år senare blev alltså drömmen om att få till stånd ett emigrantmuseum i Tullhuset verklighet.
Emigranternas hus är ett migrationscentrum för forskning och för möten mellan människor, ett fritt forum för alla, oberoende av kön, nationalitet och religion. Målet med verksamheten är att bidra till ökad kunskap om migration och förståelse och tolerans mellan olika grupper och nationer. Diskussion i aktuella samhällsfrågor är också en självklar del i vår verksamhet.
Vi visar utställningar med olika teman på in- och utvandring, som ju alltid varit en del av människans historia. Det som tvingade 1,5 miljoner svenskar att lämna Sverige under åren 1850-1930 var fattigdom, religiös ofrihet, bristande framtidstro och politisk intolerans. Några få lämnade landet på grund av äventyrslystnad och guldfeber.

Migration
Ordet migration betyder folkförflyttningar inom eller mellan länder och begreppet rymmer följaktligen både flyttning från och flyttning till ett land. Varje invandrare är också alltid att betrakta som en utvandrare beroende på ur vilken synvinkel han betraktas.
När Vilhelm Moberg skrev sin välkända romansvit om Karl Oskar och Kristina från Duvemåla i 4 böcker så är det hela tiden samma människor han berättar om. Mobergs berättelse skildrar den begynnande, tidiga, utvandringen ca 1840/1850.

Dags att förflytta oss till
Göteborgs Operans Restaurang för lunchpaus.

Vårt andra besöksmål är
Världsutställningen ”Titanic The Exhibition” som är belägen i Galleri Fredstan på Södra Hamngatan.

Den 15 april 1912 sjönk Titanic i det iskalla vattnet i Nordatlanten. 106 år efter katastrofen, då 1495 personer omkom, kan du upplevq Titanics myter, historier och glans i en av världens största vandringsutställningar. ”Titanic The Exhibition ” i Galleri Fredstan, Göteborg. Välkomna Ombord!

                                        

Myterna om Titanic är många, en del stämmer men många är rykten som skapades i en tid av ovisshet efter skeppets förlisning. Utställningen beskriver myterna, berättelserna och verkliga livsöden. Genom c.a 200 originalföremål och flertalet reproduktioner av interiörer i naturlig storlek kommer gästerna få uppleva verkliga berättelser om fartyget. Detaljer om vilka resenärerna var, vad de gjorde, vad de tog med sig och ibland vad de sade har gett oss möjligheten berätta den verkligt mänskliga dimensionen av Titanics första och sista resa. Utställningens uppdrag är att återskapa känslan av hur det var att resa med denna ”osänkbara” atlantångare.
Titanic var inte bara en nationell tragedi för flera länder utan även en lokal tragedi för många svenskar. Svenska var det andra största språket ombord på fartyget, som gick under den 15 april 1912. Flera av de svenska ödena från tragedin har sparats tack vare svenska Titanic-historiken Clas-Göran Wetterholm.
Titanic The Exhibition är en av världens största och mest populära vandringsutställningar. Den har gästats av drygt två miljoner personer världen över.

                                                   

K A P T E N Edward John Smith överfördes från Olympic för att ta befäl över systerfartyget Titanic. Smith hade arbetat för White Star Line i över trettio år och var med sina 62 år den äldsta av White Star Lines kaptener. Uppdraget att kommendera Titanic vid hennes jungfrufärd gavs honom som ett hedersbevis inför hans pensionering. Ingen vet vad som hände kapten Smith på Titanic eller hur han dog.


Efter denna mycket intressanta dag så har det blivit dags för att vända hemåt. Vi beräknas vara tillbaka i Trollhättan c:a kl 16.45-17.00

Pris:             700 kronor per person

Ingår:
           Bussresa
                    Kaffe med halv fralla
                    Guidad visning på Emigranternas hus
                    Lunch på Göteborgs Operan
                    Sotad ekologisk fläskfilé med dagens tillbehör, isvatten, salladsbuffé, bröd, kaffe
                    Inträde till Titanic The Exhibition inkl audioguide


Anmälan till:
Resekommittén på månadsmötet måndagen 3 december 2018
därefter till
Karl-Everts Busstouring Tel: 0520-32543 vardagar mellan kl 09.00-17.00

Obs! Har ni behov av specialkost p.g.a. allergier ber vi dig meddela detta direkt vid bokningen av resan.

OBS! Bokningen är bindande

Betalningen oss tillhanda senast den 31 januari 2019

För inbetalning var vänlig betala via bankgiro 453-6629.
Var god ange: Namn, adress, resans namn, datum för resan.

Om ni önskar läsa vår GDPR policy så sänder vi den per post till Er. Ni kan även läsa vår GDPR policy på vår hemsida: www.karlevertsbusstouring.se

Hjärtligt Välkomna!

                                              


       Aktiva Seniorer Trollhättan

       gm
       Karl-Everts Busstouring

__________________________________________________________________________

Postadress                       Telefon                        Bankgiro               Postgiro
Kardanvägen 9                0520-325 43                  453-6629               47148-2
461 38 Trollhättan


                                                                                                             TILLBAKA