AKTIVA SENIORER
Resekommittén  i samarbete med Karl-Everts Busstouring


       Vårresa till Halland
                              24 april 2019


Avresa kl 09.00 från Resecentrum i Trollhättan, Gate 14 OBS !!

Idag ska vi bege oss till Halland. Vårt första besök blir till Världsarvet Grimeton Radiostation. Vi börjar med att dricka förmiddagskaffe med smörgås därefter kommer vi få en intressant guidad visning.

                                 

Grimeton Radiostation, Varberg, är ett unikt och enastående monument som representerar utvecklingsprocessen inom kommunikationsteknologin under perioden efter första världskriget.

Radiostationen i Grimeton är ett industriminne, som sedan 2004 står på Unescos lista över världsarv. Den innehåller en fungerande elektromekanisk långvågssändare för telegrafi med tillhörande antennsystem från början av 1920-talet. Den är belägen i Grimeton, Varbergs kommun, Hallands län, cirka 15 km öster om Varberg. De sex 127 meter höga antenntornen står på rad och är väl synliga från motorvägenE6/E20. Radiostationen ägs idag av Stiftelsen Världsarvet Grimeton som är sammansatt av Länsstyrelsen i Halland, Varbergs kommun och Telia Sonera.

Hela anläggningen är bevarad i sitt dåtida skick och är idag den enda körbara elektromekaniska sändaren i världen. Från början rymde anläggningen även ett andra aggregat, en spegelvänd Alexanderson-alternator, men den skrotades 1960 för att ge plats åt fler kortvågssändare.


Resan fortsätter till Öströö Fårfarm i Tvååker. Här börjar vi med en kort information om deras verksamhet. Vi passar på att äta lunch här på gården. Gårdsbutiken är öppen för oss.

        

        
         Gårdsbutiken

”Öströö ägs av familjen Klingspor och gården arrenderas och drivs sedan 1987 av Kristian och Jeanette Carlsson. Vid övertagandet drevs gården traditionellt med grisar och spannmålsodling.
Totalt driver vi ca 150 hektar på Öströö och några intill liggande gårdar. Hela gården drivs sedan 1990 ekologiskt (EU-certifierade) 1992 startade vi vår köttbod där vi idag säljer allt som gården producerar direkt till konsumenten.
Vi tillverkar också en hel del inläggningar och geléer m.m. Vi tar även vara på skinnen som vi säljer i vår hantverksstuga.

Vi började med får redan 1987 och har sedan dess byggt upp vår besättning som idag består av ca 550 tackor av rasen gotlandsfår. Här föds varje år mellan 900-1000 lamm.
Vi har också sedan 1996 ca 12 kor av rasen highlandcattle ”.


Vårt sista besök blir på Getteröns Naturum utanför Varberg, Vi får gå ut och titta på fåglar (vi får låna kikare) och kunnig guide finns till vår hjälp. Reservatet kryllar av liv så här års och under andra halvan av april brukar ju våren ha kommit med besked.
Naturum i kanten av Getteröns naturreservat är Varbergs andra mest besökta turistmål efter Varbergs fästning.
Över 70 000 människor besöker fågelreservatet varje år, för att inte nämna alla tusentals fåglar som tycker att Getterön är ett underbart ställe.


BILD

Naturum är en port till naturen. Här får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format det område du befinner dig i.
– Fågelreservatet är viktigt för flyttfåglarna under både höst och vår. Här vilar de ut under sin långa färd, äter upp sig och får nya krafter. Det är som ett stopp på Autobahn, berättar Linda Nyberg på Naturum.
– Fåglarna reagerar på rörelse, det är så de skyddar sig mot rovdjur. Besökarna har tillgång till våra gömslen, små hus där de kan studera fåglarnas värld utan att fåglarna uppfattar rörelsen, berättar Linda.
Även om Naturum Getterön är enormt populärt bland ornitologer, är det först och främst den breda publiken som reservatet vänder sig till.


Efter denna trevliga dag så har det blivit dags för att vända hemåt. Vi beräknas vara tillbaka i Trollhättan c:a kl 19.00
________________________________________________________________________


Pris: 820 kronor per person

Ingår:
                  Bussresa
                           Förmiddagskaffe och ostsmörgås
                           Guidad visning Grimeton
                           Lunch inkl måltidsdricka och kaffe med kärleksmums
                           Öströös rökta lammfiol, serveras med kall vitlökssås, gelé och dragondoftande
                           potatisgratäng

                           Guidad visning på Getteröns naturum + reservatet

OBS! bekväma skor!

Anmälan till:
Resekommittén på månadsmötet måndagen 4 februari 2019
därefter till
Karl-Everts Busstouring Tel: 0520-32543 vardagar mellan kl 09.00-17.00

Obs! Har ni behov av specialkost p.g.a. allergier ber vi dig meddela detta direkt vid bokningen av resan.

Betalningen oss tillhanda senast den 31 mars 2019

För inbetalning var vänlig betala via bankgiro 453-6629.
Var god ange: Namn, adress, resans namn, datum för resan.

Om ni önskar läsa vår GDPR policy så sänder vi den per post till Er. Ni kan även läsa vår GDPR policy på vår hemsida: www.karlevertsbusstouring.se

          
-ligt Välkomna!Aktiva Seniorer gm

 
Karl-Everts Busstouring

__________________________________________________________________________

Postadress                       Telefon                        Bankgiro               Postgiro
Kardanvägen 9                0520-325 43                  453-6629               47148-2
461 38 Trollhättan


                                                                                                             TILLBAKA