Reportage

Resa till Örebro oktober 2007

Kära Örebroare!


Det var vad vi, efter känd förebild, ville utropa efter två soliga dagar i Örebro fyllda av en angenäm mix av kunskap och galenskap.

Vi anlände till Wadköping mitt på fredagen och togs emot av Cajsa Warg som, klädd i sjuttonhundratalsdräkt, på ett medryckande sätt skildrade sin uppväxt och sin samtid. Vi fick se huset hon föddes i och höra henne berätta om sina femton syskon. Hon visade också hantverkargårdarna i Wadköping och Hjalmar Bergmanmuseet. Hennes synpunkter på det dåtida utbildningsväsendet var uppfriskande. Pojkar som lärde sig en massa onyttiga saker och som inte ens kunde laga mat efter avslutad utbildning.

Senare på eftermiddagen intog vi våra rum på slottet höll jag på att skriva. De tursamma bland oss fick nämligen rum med utsikt över Örebro slott i strålande sol. Hotellet låg alldeles intill Svartån, där även Kapten Hjalmars ”fartyg” låg förtöjt. Dit tog vi oss på kvällen på lätt vaggande sjömansben för att mönstra på för en sjusärdeles seglats. Styrkta av den inledande skaffningen fick vi möta kaptenen och hans besättning i en medryckande form. Att Hjalmar är rolig visste vi ju sedan tidigare, nu fick vi som pricken över i möjlighet att studera även hans benföring på närmare håll – i sandaler och vackert röda strumpor.

Apropå benföring, hela ensemblen visade prov på en scenisk ekvilibristik som tillsammans med ett friskt utspel gjorde ”På kryss med Hjalmar” till en riktig höjdare.

Något matta av den häftiga sceniska upplevelsen kvällen innan, möttes vi på lördagsmorgonen för att inta en god frukost. Buffen gav oss förnyade krafter och genom fönstren såg vi vårt nästa mål, Örebro slott, ligga badande i sol. Slottet har sedan Marjasins tid som landshövding varit öppet för allmänheten och bjuder på många intressanta inblickar i Sveriges historia. Vår kunnige guide berättade bland annat om Gustav Vasa som gjorde Sverige till arvrike 1540 och om Jean Baptiste Bernadotte som valdes till tronföljare på slottet år 1810. Vår berättare gav även en målande redogörelse av svensk ”kriminalvård” på medeltiden. En hoppingivande utveckling var att en av fängelsehålorna i dag gjorts om till festlokal för födelsedagsfirande barn – den låga takhöjden var en extra merit även för den tillämpningen.

Utsläppta ur hålorna fördes vi 52 m upp i luften. Utsikten från Örebros svamp gav oss en formidabel vy över staden, begränsad av Hjälmaren på ena sidan och de blå Kilsbergen på andra sidan. Kunniga guider gav oss kunskaper om stadens vatten och serverade dessutom en vällagad lunch. För att lätta upp i avskedets stund kom den läckra gösen inte från Hjälmaren utan från vårt hemmavatten Vänern.

Vi känner stor tacksamhet till Bengt och hans sekundanter. Vi vill även komplimentera vår chaufför Lars för de säkra och varsamma händer han höll på ratten.

Till sist känns det naturligt att instämma med vår förste Bernadotte när han konstaterade att ”Örebro alltid har en plats i vårt hjärta”.

      
Helge Martander


OBS  Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

    

                                                                                                                            Foto


 

 


                                                                                                                                                            
Tillbaka

                                                                                                                Tillbaka till Löpsedel

                                                                                                                  TILLBAKA TILL ARKIV