Reportage

Resa till Köpenhamn 2008

Onsdag 2 april, en lite regngrå dag, satte vi oss i bussen med Lennart som chaufför och Åke som reseledare. Färden skulle gå en bit söderut, först till Köpenhamn och därefter till Humlebäck med Louisiana. 54 glada och förväntansfulla aktiva seniorer var med på resan.

Efter ett par timmar hälsade vi på hos Lizzie utanför Kvibille för att få en välsmakande lunch. Färjan väntade i Hälsingborg och när vi närmade oss Köpenhamn började solen visa sig.

Vi checkade in i närheten av Tivoli på DGI-Byens Hotell. Efter en stunds vila eller promenad var det snart dags att ta bussen till Operan. Operan som invigdes 2005 låg vid vattnet på halvön Holmen en bra bit bort från centrum. Det var en magnifik byggnad skänkt av Maersk Mc-Kinney Möllers fond och ritad av arkitekten Henning Larsen. Vi guidades runt på en hel del av de 41000 kvadratmeterna, beundrade de använda materialen, som den gula kalkstenen på väggarna, den vackra välvda varmt gulröda lönnen runt foajén, glaspartierna med utsikten mot vattnet, Amalienborg och Marmorkyrkan. Tre enorma ljusskulpturer i form av lysande klot med glaskristaller imponerade. Vi fick också en inblick i all den bakomliggande hypermoderna tekniken.

En god middag i Operans restaurant smakade innan det var dags för kvällens föreställning av Frans Lehars ”Den glade enke”. Vi satt högt upp på tredje balkong men kunde ändå både se och höra alldeles utmärkt. Vi hade dock vissa problem att förstå den talade danskan. Sångerna var textade, vilket underlättade. Vi njöt av den välkända musiken, vackra dräkter och scener. Ganska så trötta for vi så hem till hotellet för nattsömn.

På torsdagen var det efter frukost dags för rundtur i Köpenhamn. Guiden Annika Kirkegård visade oss staden från bussen och berättade för oss, tacksamma lyssnare, på klingande svenska om staden och dess historia, byggnader och andra sevärdheter. Vi gick även ur bussen för att ta en närmare titt på ”Den lille Havfrue” och på Amalienborg. Det var både intressant och roligt! Vädret var också samarbetsvilligt.

Därefter var det dags att fara norrut igen, dock bara några mil, till Konstmuseet Louisiana vid Humlebäck. Man visade verk av Cézanne och Giacometti från samlingar och museer i hela världen. Det var 60 målningar av Cezanne och 110 skulpturer och målningar av Giacometti. Färger och former tilltalade de flesta. Framförallt Cezannes landskap och stilleben med de varma färgerna tilltalade undertecknad.

Som pricken över i, var det nu dags för en riktigt dansk lunch på ”Gamle Humlebaeck Kro” . Vi njöt av ”Godsherrens Kroplatte” innan det var dags att fortsätta hemåt. Lite tid för shopping fanns det i Helsingör innan färjan tog oss över sundet. Lennart lotsade oss mot Trollhättan igen och vid 10-tiden på kvällen var vi hemma igen efter två intensiva dagar.

      Margareta ThorinOBS  Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

    
    
 Vid Lizzies café                      Vid Operan                                      Interiör på Operan

    
 Operainteriör                                     Operan                                                      Den lille Havfrue

    
 Lite av det gamla Köpenhamn        Köpenhamnsvår                            Vaktavlösning vid Amalienborg

    
 På Gamle Humlebäck Kro             På Gamle Humlebäck Kro         Tack till Åke och Margareta för en
                                                                                                   trevlig resa.

                                                                                                     Foto Margareta Thorin o Joel Danielsson

 

 


                                                                                                                                                            
Tillbaka

                                                                                                                Tillbaka till Löpsedel

                                                                                                                  TILLBAKA TILL ARKIV