Reportage

Konst- och vinresa till Tidaholm den 23 sept 2008/ 30 sept 2008

Resans första mål var Konstlitografiska Muséet i Tidaholm, dit bussen med den eminente chauffören Lennart och oss 43 deltagare anlände kl. 10.00. Vi togs emot av en mycket kunnig guide, Lars Lundqvist från Litografiska Akademin och föreståndare för muséet. Han gav en effektiv snabblektion om olika grafiska framställningsmetoder och papperskvaliteter. Avslutningsvis nämnde han också litet om Hellidens Slott, som byggdes av Alfred von Essen och som nu hyser Hellidens folkhögskola.

Vi kunde sedan på egen hand titta på de utställda konstverken, som gjorts av konstnärer från Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad, med vilken man samarbetar. I muséets butik kunde vi också inhandla grafiska blad m m före avfärd till nästa resmål.

Vilket också innebar lunchmål på VinContoret, beläget på Vulcanön, som ligger omfluten av Tidan i stadens centrum. Där togs vi emot av Tobias Göthberg, ansvarig för restaurangen, i vilken vi kunde avnjuta en god lunchbuffé.

Efter lunchen lämnade han över till Camilla Sagner, chef över konferens- och restaurangverksamheten, som berättade om huset, verksamheten och lite historiskt om Vulcanön. Huset var från början kontor till Vulcans tändsticksfabrik, som vid sekelskiftet 1800/1900 var världens största tändsticksfabrik. Bara i Sverige har det genom tiderna funnits mer än 130 fabriker, som tillverkat tändstickor! Namnet Vulcan fick fabriken av sin ägare Hans Henrik von Essen efter namnet på hans favorithäst.

Von Essen anlade också en snickerifabrik, som så småningom blev Tidaholms Bruk, där man 1903 inledde en imponerande tillverkning av personbilar, lastbilar, brandbilar och bussar, som emellertid upphörde 1934,
då verksamheten flyttades till Scania Vabis i Södertälje.

Vi delades upp i två grupper. Camilla Sagner gick runt med en och Lise-Lotte Larsson med den andra. Det
var huvudsakligen den nybyggda källaren under kontoret, som visades upp. Här hade stora lagerutrymmen
för vin byggts upp, dels för eget bruk och dels för uthyrning. Det fanns också rum i olika storlekar, som kan hyras av företag eller privata slutna sällskap för vinprovning, konferenser eller kurser . VinContoret arrangerar
i detta sammanhang provningar av drycker (inte bara vin), cigarrer, choklad, ost m m

Rundvandringen avslutades i matsalen, där det dukats för vinprovning under ledning av inköpare Dan-Axel Flach. VinContoret hör till samma ägare, som också har Granqvists Vinagentur, som i sin tur importerar
både vin och sprit från olika delar av världen. För privatkonsumtion går försäljningen genom Systembolaget. Vinprovning inleddes med att man bjöd på en enklare champagne och till själva provningen hade fyra olika sorter av vitt vin av typ Riesling från tyska leverantörer serverats.( Rött vin på resa nr 2 ) Dan-Axel Flach undervisade om vinprovningens metod och de olika vinsorterna på ett pedagogiskt och entusiastiskt vis och hade svårt att sluta sin föreläsning på den tillmätta tiden.

Men ingen protesterade och en halv timme försenade åkte vi nöjda och kanske lite glada av vinet åter till Trollhättan.

          Lenn Svensson

OBS  Du kan klicka på bilder märkta x för att förstora dom !

 
 
Guide Muséet       VinContoret, beläget på Vulcanön som ligger omfluten av Tidan.
Lars Lundqvist
 
   V
inprovning under ledning av inköpare Dan-Axel Flach
                                                                                                              Foto Bengt Larsson

 

 


                                                                                                                                                            
Tillbaka

                                                                                                                Tillbaka till Löpsedel

                                                                                                                  TILLBAKA TILL ARKIV