Reportage


Hönö resan

Tisdagen den 18 augusti åkte 54 förväntansfulla seniorer till Hönö där vår guide för dagen, Dag Edvardsson, mötte upp vid färjan. Solen strålade och intet moln var synligt. Vi åkte direkt till Café Hönökakan där vi drack förmiddagskaffe med ”bagebröd” . I entréplanet bakades brödet i vedeldad stenugn och det fanns också möjlighet att köpa med bröd.

Därefter fortsatte vi till Hönö Hembygdsgård där Hans Taremark tog emot . Hans är initiativtagare till hembygsgården, eller ”Töseras Gård” som den heter i dagligt tal. Här fanns också en genuin lanthandel och ett litet båtmanstorp. Det fanns mycket att titta på och ytterligare 4 guider fanns på plats för att berätta om tingen. Vår guide Dag Edvardsson berättade sina skrönor medan bussen tog sig fram på smala vägar in mellan husen på Hönö och nästa stopp blev Hedens Väderkvarn, som låg på en höjd vid östra hamnen. Här maldes förr allt mjöl till familjerna i skärgården.

Lunchen intogs på Rest. Tullhuset med utsikt mot Vinga och på meny fanns varmrökt lax med romsås och färskpotatis. Under tiden har vinden ökat i styrka och den planerade båtresan till Vinga kunde inte genomföras. Vår kapten Wikeryd valde i stället att styra mot Kalvsund och vidare till Källö-Knippa där vi gjorde ett stopp och kaptenen berättade om gamla tider med hårda levnadsvillkor för alla och speciellt för änkor och faderlösa barn.
Med stor inlevelse reciterade kapten Wikeryd några strofer ur Evert Taubes visa ”Inbjudan till Bohuslän” och därefter återvände vi till Hönö.

Nästa punkt på programmet var Hönö Fiskemuséum nere i hamnen. Vår ciceron berättade om Ulvens förlisning och många detaljer om hur saker samlats in till detta museum, som visade livet för fiskarbefolkningen i gamla tider.
Som avslutning på resan körde vi från Foto i öster över Hönö, Öckerö till Hälsö där vägen tar slut och färjan till de norra öarna i Öckerös kommun bl a Rörö tar vid.
Vi tackade Dag Edvardsson för en mycket intressant dag i Öckerös kommun och återvände till färjan och ”fastlandet” Hisingen.

       Lisbeth Andersson


OBS  Du kan klicka på bilder för att förstora dom !

   
Café Hönökakan                            Hembygdsgården Hönö              Hembygdsgården Hönö

   
Hembygdsgården Hönö, grundaren och     Hedens Väderkvarn                  Källö Knippla - kapten Wikeryd
guiden Hans Taremark                                                                           reciterar Evert Taube

        
Foto Lisbeth Andersson
Fiskemuséet Hönö                            Fiskemuséet Hönö
 
                                                                                                                                                                       Tillbaka


                                                                                                                       Tillbaka till Löpsedel

                                                                                                                                                                 TILLBAKA TILL ARKIV