Reportage
        
 


SOMMARRESA TILL DALSLAND 3 JULI 2014

För andra året arrangerades en sommarresa för medlemmarna. Turen gick i år till vackra Dal där första stopp gjordes i Dals Rostock på Kroppefjälls sluttning. Orten är ju en gammal kurort och har en mycket intressant historia där hälsobrunnen, sanatoriet och den omfattande odlingen av medicinalväxter spelat en stor roll för frågor om vård och hälsa. Vår mycket kunniga guide konstnärinnan Kerstin Ljungqvist berättade på ett fascinerande sätt om orten men även om den örtagård och det hembygdsmuseum som finns inom Brunnsparken och som vi under ett par timmars vandring hade tillfälle att ta del av. Tillfälle fanns även att besöka Kerstin Ljungqvists enastående skapelse (en ateljé, ett växthus och ett orangeri) beläget i anslutning till Brunnsparken. I grannskapet fanns också det nyligen öppnade Tant Vanjas textilmuseum, som även det fick besök av våra resenärer. Grundaren av muséet, Kerstin Lindeberg, berättade entusiastiskt om sina samlingar.

Färden gick sedan vidare till Sunnanå hamn vid Vänerns strand. Sunnanå uppmärksammades ju under tidigt 2000-tal då Melleruds kommun tillät uppförandet av ett stort antal sjöbodar varav ett antal flytande bodar och en stor fråga var gränsen mellan förråd och fritidsboende. Efter vissa justeringar tycks nu allt vara frid och fröjd i Sunnanå. Vi tog oss en titt på området, men framför allt så njöt vi av god lunch på Sunnanå hamnkrog innan det var dags att återvända till hemstaden.

Trots en mycket regnig inledning på dagen så kom perioder av uppehåll och även sol, vilket gjorde att vi kunde känna oss nöjda med vår dag på Dal.


          Bernth Gruvander


 

 


                                                                                                                                                            
Tillbaka

                                                                                                                Tillbaka till Löpsedel

                                                                                                                  TILLBAKA TILL ARKIV