Reportage
        
 


SKAGEN 29-30 MAJ 2018

Tidigt på morgonen den 29 maj startade föreningens vårresa till Nordjylland med huvudmålet Skagen. Efter färjeöverfart till Fredrikshamn gjordes ett stopp för lunch på krogen i Aalbaeck. Där serverades vi läckra smörrebröd plus öl/ mineralvatten. Där mötte vi vår lokalguide, Hanne, som sedan följde oss under våra dagar i Danmark. Under den fortsatta färden mot Skagen visade Hanne oss ett par exempel på den sandflykt, som fortfarande påverkar Jylland. Första exemplet var Råbjerg mile. Där travade vi omkring i ett dynlandskap likt en öken innan vi for vidare till den tilsandade kirke. Innan vi nådde vårt hotell guidade Hanne oss dels i Gamla Skagen (Höjen) och i dagens Skagen. Kvällen ägnades åt Bröndums hotell – centrum för konstnärerna i Skagenkolonin. Där njöt vi av en välsmakande trerätters middag. Efter en skön natts sömn plus sovmorgon drog vi ut på nya äventyr med Hanne. Dagens första etappmål var Danmarks nordspets, Grenen. Traktortåget Sandormen tog oss dit ut för att uppleva mötet mellan de två haven Skagerack och Kattegatt. Vissa i gruppen ”badade” d v s doppade fötterna innan vi for vidare till Skagens museum. Där fick vi smakprov på dels den permanenta utställningen dels den tillfälliga (Michael Anchers kvinnoporträtt). Sedan dags för dagens lunch bestående av riklig buffé på Foldens hotell. Därefter ett besök i Michael och Anna Anchers hus där nya konstupplevelser väntade.

Den efterföljande ”egentiden” i Skagens centrum användes till strosande, som resulterade i inköp av diverse ting, kall öl, smarrig glass för att nu nämna några exempel.

Besöket i Skagen avslutades med middag på Jörgens Spisehus. På menyn stod panerade rödspättefiléer med räkor, sparris. Mätta och belåtna startades därefter återfärden mot Trollhättan dit vi återvände runt midnatt 30-31 maj.

Glada deltagare, sol och värme samt Hanne, en förnämlig lokalguide, bidrog till en lyckad resa.

               Bernth Gruvandes


      

 
  
 

 

                                                                                                                                                         Foto Pernilla Björck

                                                                                                                 Tillbaka till Löpsedel
 
                                                                                                                  TILLBAKA TILL ARKIV