Reportage

Referat från resa till Bornholm 14 maj 2007


I arla morgonstund den 14 maj startade vi vår tredagarsresa till Bornholm. Regnet öste ner så vi var lite oroliga. En bit ner genom Halland klarnade det och sedan sken solen ända tills det var dags för hemfärd. Vi rastade i vanlig ordning utanför Kvibille och åt en förträfflig frukost hos Lizzie. Sedan bar det iväg till Ystad och den väntande katamaranen. Väl i Rönne mötte vår trevliga guide Eva upp. Hon var svenska men bosatt på Bornholm sedan tjugo år. Hon visade oss runt i de gamla stadsdelarna och i Rönne stadskyrka. Därefter bar det vidare mot Allinge för inkvartering i hotell Klostergården. Hotellet var rart bornholmskt med innergård och svalor i taket vid entrén. Hotellet hade inte riktigt vaknat ur sin vintersömn men så småningom hade alla installerats och funnit sig tillrätta. Vi hann med lite egna strövtåg i byn innan det var dags för middag i den fräscha matsalen.
Efter att alla femtitre seniorerna fått en god frukost ( Det tog lite tid!) tog Eva med oss runt på ön. Vi startade norrut mot Hammershus fästning. Där traskade vi omkring och föreställde oss hur man hade levt och verkat här för ca.700 år sedan. Imponerande och strålande vackert med havet nedanför!
Österlars rundkyrka var nästa mål, även den ungefär lika gammal. De vackra vita kyrkorna är karakteristiska för ön. En vy med Österlars kyrka och ett gult rapsfält i förgrunden stannar i minnet. Kyrkorna är dessutom sevärda även inuti!
I den pittoreska byn Gudhjem åt vi en buffélunch med bornholmska specialiteter. Den var god och rikligt tilltagen! Mätta och belåtna satte vi oss i bussen igen för att fortsätta utefter kusten ner mot den lilla staden Svaneke. Här fanns det tid för att se sig om i butikerna eller kanske titta på glasblåsning,
Nu styrde bussen in mot naturområdet och skogsområdet Almindingen. Här väntade kaffe och danska wienerbröd vid bussen. Inte dumt! Det började bli sen eftermiddag och vi hade sett och hört mycket. Det var dags att bege sig tillbaka till Allinge kanske för en stunds vila.
Efter frukost dagen därpå for vi söderut till Helligdomklippene och Bornholms konstmuseum. Här vandrade vi runt och beundrade de dramatiska klipporna som störtade ner mot ett blågrönt hav. Utefter branterna växte en mångfald av blommor! På museet fick vi höra och se mycket om och av olika konstnärer med anknytning till Bornholm. Vi kunde också beundra den mycket speciella arkitekturen. Vi hade gärna stannat en stund till men färjan i Rönne väntade. Vi hann dock med den och även lite shopping innan det var dags för hemfärden.
Himlen sände några regnvåta tårar till avsked!
Färjan tog oss tillbaka till Sverige och vi for vidare norrut. I Röstunga gästgivaregård stannade vi till för en avslutande middag. Vid niotiden var vi hemma i Trollhättan igen med många minnesvärda intryck i bagaget.

     Margareta Thorin


OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dem. Promenad i Rönne                                 Blåregn i Rönne            Blommor i Rönne


Altartavlan i Rönne kyrka             Ginst i Rönne                                    Hammershus fästning


På Hammershus                     Vid Hammershus                  Utsikt från Hammershus


Österlars kyrka               Rapsfält                                                   Dueodde


 Helligdomklipperne                                  Vid Helligdomklipperne                       Vid Helligdomklipperne

                                                                                                                                                                     Foto Margareta Thorin

 
                                                                                                               Tillbaka till Löpsedel

                                                                                                                     TILLBAKA


                                                                                                                 TILLBAKA TILL ARKIV