Reportage


Månadsmöte 2 september 2019

Frödingkvartetten blev först ut när Aktiva Seniorer startade höstens månadsmöten. Föreställningen Mannen från Månen handlade om Gustaf Frödings dikter och författarskap och den blev mycket uppskattad. De fyra musikerna förmedlade Gustaf Frödings liv på ett mycket engagerat och färgsprakande sätt i form av teater och musik. Första stycket som spelades var Värmlandsvisa, vilket direkt förflyttade publiken till det mytomspunna landskapet och vad som utspelades runt Alsters Herrgård, där författaren föddes 1860.

Björn de Verdier sjöng och växlade kläder i raskt tempo och med stor dramatik till kända visor som gjorde att publiken lätt följde med i handlingen. Sorgliga delar av Gustaf Frödings liv återgavs mycket stämningsfullt i nykomponerad jazzmusik. När Gustaf föddes fick mamma Emilia en förlossningsskada och var inte tillbaka i hemmet förrän efter fem år. Pappa Ferdinand gick ner sig och misskötte gården vilket säkert satte djupa spår hos Gustaf, som senare tillbringade många år på Uppsala Hospital. Gustaf uttalade att han kände sig som Mannen från Månen, vilket blev ett lämpligt namn för föreställningen. Konstnären Richard Berg besökte Gustaf Fröding då och då och målade också hans porträtt.

Frödingkvartetten fick Fröding-sällskapets hedersmedalj 2019 i samband med firandet av skaldens födelsedag på Alsters Herrgård med motiveringen att de med stor lyhördhet och musikalitet vidareutvecklat vistraditionen kring skaldens diktning genom sin visjazzinriktning.
De levde verkligen upp till förväntningarna.

Efter kaffe och smörgås fick vi intressant information om våra resor, cirklar och gemytträffar.             Foto: Olle Johansson Text: Elizabeth Mattsson


 


 
Frödingkvartetten "Mannen från Månen " Björn de Verdier hälsade välkommen  

   
Björn de Verdier sjöng och växlade kläder i raskt tempo - - -

   
Björn de Verdier sjöng och växlade kläder i raskt tempo - - -    

   
Jens Johansson flöjt Jens Johansson flöjt Jens Johansson flöjt

   
Jens Johansson sång Jens Johansson Jens Johansson och Björn de Verdier

   
Åke Ziedén gitarr Åke Ziedén bas Åke Ziedén gitarr

   
Sten Löfman piano Sten Löfman piano Sten Löfman piano

 
Frödingkvartetten tackas med var sin blomma Elizabeth och kapellmästaren Sten Löfman.

Publiken i parkhallen 322 personer.
 
   

Foto Olle Johansson