ReportageVårresa till Halland, Grimeton Radiostation, Öströö Fårfarm
samt Getteröns Naturum.Grimeton – ett världsarv av det tekniska slaget

Den 24 april var vi ett tjugotal aktiva seniorer som besökte Grimeton utanför Varberg. Vad är nu detta? En radiostation från pionjärtiden, byggd 1924!

Kablar på havets botten är sårbara – bättre med trådlös kommunikation
Under första världskriget blev många internationella kablar för telekommunikation förstörda för att förhindra fiendens kontakt med omvärlden. Detta resulterade i ett stort intresse för trådlös kommunikation, morsetelegrafi via radio.

Ett stort nät, bestående av nio anläggningar spridda från Hawaii i väster till Polen, Sverige och England i öster byggdes därför under 1920-talet upp med centrum strax utanför New York i USA. Den svenska stationen placerades i Grimeton, en plats vald för att kontakterna med New York skulle passera över hav och inte störas av mellanliggande landmassor.

Anläggningen var klar hösten 1924 och invigdes av Gustav V i juli 1925. Den är nu den enda återstående sändaren i nätverket, och är faktiskt fortfarande i driftsdugligt skick. Varje år sker sändningar som uppfattas av amatörer i hela världen.

Radion revolutionerade kontakterna över Atlanten
Vi fick en mycket trevlig och kunnig guidning av Cornelia Magnusson som med entusiasm gav oss del av sina kunskaper. Att skicka ett telegram (anläggningen sände bara textmeddelanden) trådlöst var revolutionerande snabbt – typiskt 18 minuter från inlämning på en telegrafstation i Sverige tills meddelandet nådde mottagaren på andra sidan Atlanten. Iltelegram levererades på mindre än 6 minuter!

Rädslan för det okända
I alla tider har människor bekymrat sig över det nya, okända. Så var också fallet då Grimeton skulle byggas. Cornelia berättade att de lokala bönderna uppvaktade myndigheterna inför risken att sändaren skulle få kornas svansar att resa sig i takt med morsesignalerna och slå gnistor. Att korna skulle kalva sämre och mjölken skulle sina var andra följder som befarades, men som vi vet så kom deras farhågor på skam…

Cornelia på hög höjd
Grimetons antenn består av sex master på vardera 127 meters höjd som står i en rad på mer än två kilometer. Cornelia berättade att dagen efter vårt besök skulle hon vara med om en klättring upp till toppen på en av masterna. Tidigare hade hon ”bara” varit 25 meter upp. Vi borde kanske ringa och höra om hennes utsikt därifrån?

Mera läsning
https://sv.wikipedia.org/wiki/Radiostationen_i_Grimeton  hittar du massor med intressanta uppgifter om Grimeton.

Stig Berger skrev texten och tog bilderna.

Öströö Fårfarm i Tvååker

Efter besöket på Grimeton fortsatte vår resa till Öströö Fårfarm i Tvååker, en vacker resa genom nyss utsprucken alle' av bok. Gården drivs av Kristian och Jeanette Carlsson sedan 1987. Hela gården drivs sedan 1990 ekologiskt (EU-certifierad). De började i liten skala och har idag ca 500 får som i dagarna skulle släppas ut i sina hagar. Varje år föds ca 900-1000 lamm.

De har eget slakteri på gården, samt sålde köttet m.m. i sin egna gårdsbutik. Den som ville kunde strosa runt i butiken och kanske göra något fynd.

Vi åt en förträfflig lunch i deras restaurang: Öströös rökta lammfiol med kall vitlökssås, gele' och dragondoftande potatisgratäng, hembakt bröd, kaffe med kärleksmums.

Mätta och belåtna begav vi oss till vårt sista besök för dagen, Getteröns Naturum 2km norr om Varbergs centrum. Våtmarkerna där är ett eldorado för fåglar och fågelskådare.

Där möttes vi av vår guide som berättade att 170 arter häckar eller rastar regelbundet på Getterön under flyttningen. Utöver dessa tillkommer ett stort antal tillfälliga gäster, inte mindre än 334 arter hade noterats vid Getterön till och med år 2006 och listan blir hela tiden längre.

Vi lånade var sin kikare och fick beskåda bland annat skedand, gravand, strandskata.
Här stannade vi ca en timme innan hemfärden.

Efter en innehållsrik dag var vi hemma i Trollhättan runt 19-tiden.

Vid pennan Kristina Åkerlund
 


05_2019_grimeton  01_2019_grimeton  02_2019_grimeton
Grimeton utanför Varberg. Grimetons antenn består av sex master på vardera 127 meters höjd Generator

03_2019_grimeton  dav  IMG_2110
Intresserade deltagare Radiostationen i Grimeton Fårstallet i Öströö med 450 nyfödda lamm

IMG_2117  IMG_2118  IMG_2119
Fågelskådare på Getterön Getterön Getterön

IMG_0294  IMG_0296  IMG_0316
Lunch i Öströös restaurang - -
          - - Öströös rökta lammfiol              Getteröns Naturum - Gravand
IMG_0305                                             
Getteröns Naturum - Strandskata.        
                 
Foto: Kristina Åkerlund