Reportage


MJELLBY KONSTMUSEUM      oktober 2019

En liten lätt gråmulen oktoberdag arrangerade resekommittén en utflykt till Mjellby konstmuseum även känt som Halmstadgruppens museum. Avresa skedde tidig morgon så första anhalt var Lizzies Café där en frukostbuffé väntade. Mätta och belåtna gick färden sedan vidare till konstmuseet. Där togs gruppen emot av Viveka Bosson, dotter till Erik Olson, som var en av medlemmarna i Halmstadgruppen- Med stor inlevelse presenterade Viveka dels muséet, som hon grundat, dels Halmstadgruppensutställda verk. Vivekas enastående kunskap och stora engagemang gjorde att vi besökare fick en förnämlig presentation av museet och den permanenta utställningen. Tid fanns även för att, på egen hand, ta del av den tillfälliga utställningen, som presenterade Greta Knutsson Tzara.

På vår väg hemåt gjordes ytterligare ett stopp. då vi besökte Ästad vingård utanför Tvååker. Förutom inledande information om gårdens historia och nuvarande verksamhet njöt vi av fisk –och skaldjursgryta innan färden mot Trollhättan fortsatte och en lyckad resa var till ända.

                     Bernth Gruvander


 

   
Halmstadgruppen: Fr vänster Ruben Östlund (mentor) Erik Olson, Axel Olson, Sven Jonsson, Stellan Mörner. 
Waldemar Lorentzon, Esaias Thore’n.

 
Viveka Bosson, grundare av
Konstgården, och dotter till
Erik Olson
Aktiva lyssnare

   
Aktiva lyssnare Aktiva lyssnare Vår eminenta guide Viveka Bosson Guidar oss genom Esaias Thorens konststil

   
Waldemar Lorentzons gestaltning av Kristallnatten 9 nov 1938 kallad Ödesnatten Tavlan t hö: Erik Olson 1938, Eko från skilda horizonter Sven Jonsson. Bandyspelaren

     
  Greta Knutson Tzara - - - - - -

   
Greta Knutson Tzara - - - - - -

 
Provsmakning och information om
Vinodlingens alla moment i Halland
Provningsvin från Ästad Vingård

Foto Lisbeth Andersson, Pernilla Björck