Reportage

Resa till Ven maj 2007

28 maj var det dags för seniorerna att fara på endagsutflykt till ön Ven. Vi lämnade ett regndisigt Trollhättan tidigt på morgonen. Vi hoppades på sol framöver. En god frukost väntade på Lizzies och det var som alltid uppskattat. Färden gick vidare till Landskrona, där regnet om möjligt var än värre.
En lokal guide tog emot och färjan slussade oss ut till ön. Där väntade traktor med släp och vi bänkade oss. Vi var tacksamma att vagnen var täckt även om nu regnandet upphört. Första anhalt var Nämndemansgården med anor från slutet av 1700-talet. Den är en fyrlängad, kringbyggd gård med halmtak och till gården hör flera mindre byggnader. Den har vårdats under fem generationer och var bebodd till 1991. Numera är den hembygdsgård. Nu började solen och värmen komma, vilket gjorde dagen betydligt angenämare och vi kunde njuta av blommor och grönska.
Nu for vi vidare till Tycho Braheanläggningen för att titta på trädgården, museet och observatoriet Stjärneborg. Här fanns mycket att se och begrunda. Några fördjupade sig i det delvis underjordiska observatoriet, andra beundrade växterna i trädgården och såg en film inne på museet om bl.a. slottet Uraniborg. Efteråt visste vi betydligt mer om Tycho Brahe och hans liv för fyra hundra år sedan. Vi hade kunnat tillbringa ytterligare några timmar där. Vi får nog återkomma för fler besök.
Vi fick därefter en god middag på Turistgården innan det var dags för St.Ibbs kyrka från 1200-talet. Här hade man en praktfull utsikt utöver Backafallen, de brant sluttande backarna ner mot havet. Efter en stunds letande hittade vi också blommande malvor. Vi hade ju hört Gabriel Jönssons visa:

”Luften är kryddad av tusende salvor men jag ger bort dem varendaste en
mot att få vandra bland Backafalls malvor - allt medan månen går vakt över Ven.”

Nu tog oss traktorn ner mot färjeläget vid Bäckviken. En liten stund hade vi för att njuta av en god glass i solskenet. Sedan var det dags att vinka adjö till Ven. Lyckligtvis kunde vi nu från färjan se hur ön tog sig ut från vattnet. Vi kunde även se Glumslövs backar när vi närmade oss den svenska kusten. Bussen stod och väntade på oss och tog oss via ett kort stopp utanför Varberg hem till Trollhättan igen.

     Hälsningar

     Margareta Thorin


OBS  Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

  

 
  På Traktorsläpet
 
 
  Nämdemansgården                             På Tychobraheanläggningen                Tycho Brahe
 
 
  Utsikt från St. Ibbs kyrka
 
 
  St. Ibbs kyrka                               Malvor                                 Ven från vattnet
 


                                                                                                                                                            
Tillbaka

                                                                                                                Tillbaka till Löpsedel

                                                                                                                  TILLBAKA TILL ARKIV