AKTIVA SENIORER
Resekommittén  i samarbete med Karl-Everts Busstouring


                           GLASETS HUS I LIMMARED OCH
VANDALORUM- MUSEUM FÖR KONST OCH DESIGN 23 APRIL 2020
                                                                                       17 September 2020


Avresa kl.07.30 Resecentrum gate 14 Trollhättan

Vi åker till Glasets hus i Limmared, där vi börjar med att få kaffe och smörgås. En guide kommer att visa oss runt i glasmuseet och till sist får vi egen tid. Det finns möjligheten att handla i deras butik.

                                            

Limmareds Glasbruk, Sveriges äldsta igång varande, grundat 1740, ligger Glasets Hus. Stor Glas-utställning med glas från1700-talet fram till dagens ABSOLUT-flaska. ”Huset skall signalera Limmareds identitet som gammalt glasbrukssamhälle, men på samma gång kännas varmt, levande och spännande.

GLASMUSEUM hyllning till det gamla och nutida Limmared. Ett sätt att bevara den gamla glasbrukstraditionen men samtidigt visa hur den fortfarande lever. Har Limmaredsglas från 1700-talet fram genom tre århundraden till dagens ABSOLUT-flaska. På vägen möts man bl.a. av en bedårande handblåst ljuskrona från 1700-talet, vackra handmålade pokaler, äldre bruksglas (som vi idag kallar antikviteter), hisnande vackra graverade pjäser av förmodligen en av Sveriges skickligaste gravörer; F.Jentausch.


HISTORIA
tar sin början i 1700-talets Västgötaskogar och den glasintresserade fd Officern i Karl XII:s armé Gustaf Ruthensparre. Han såg naturmöjligheten i området kring Limmared för att driva ett Glasbruk. Ruthensparre bosatte sig på Limmareds Säteri och glastillverkningen på Limmareds Glasbruk var år 1740 ett faktum. Produktionen blomstrade och under sena 1800-talet kom Fredrik Brusewitz in i bilden. Då byggdes Oxabanan med syfte att transportera gods och material mellan glasbruket och närmsta järnväg som låg i Ulricehamn, starka oxar användes till detta. Pressglas och vackra ting blåstes i hyttan för glatta livet. Under 1900-talet hade bruket gjorts till Aktiebolag och tillverkningen var av allt från bruksglas, fönsterglas till pressglas, prydnadsglas, buteljer och apoteksflaskor. Hyttan bestod av duktiga glasblåsare och till viss del hyttsnokar; barn som arbetade som alltiallor t.ex. bärhjälp, bud och städning. Runt torget i Limmared fanns flera butiker, caféer och ett av dem var Svenna-Lovisas butik och café. Här serverades kaffe, bondkakor, socker-kringlor och vetebullar till hungriga glasblåsare och Limmaredsbor. Men framförallt togs hyttsnokarna väl om hand och bjöds på både den ena och andra sötsaken. Svenna-Lovisa är idag inspirationen till Glasets Hus eget café och restaurang. Industrialismen påverkade också glasbruket och sedan dess framfart har, som vi alla vet, allt mer börjat styras av maskiner.

Nästa mål blir Vandalorum i Värnamo. Konst- och designcentrum byggt enligt ett orginalkoncept av den italienske världsarkitekten Renzo Piano, en kulturell upplevelse. Här äter vi lunch i deras Restaurang Syltan - Vinnare av Årets Kulturrestaurang 2018. Vi sitter i en vacker miljö med möbeldesign i världsklass. Många av Vandalorums gäster kommer inte bara för konst- och designupplevelsen utan även för den goda matens skull. I restaurangen lagas och bakas allt från grunden. Använder närproducerade, ekologiska råvaror och är KRAV-certifierade. Under eftermiddagen får vi en visning av den tillfälliga Jobs -utställningen m.m. Här finns även en butik.


                         
                                                                                     Rabarber Systrarna Jobs

På hemresan stannar vi till på Landhs konditori i Mullsjö där vi dricker kaffe med något gott till. Beräknad hemkomst kl.19.00


Pris:               885 kronor per person

Ingår :
           Bussresa, Kaffe och smörgås ,Inträde och guidad visning Glaset hus Lunchbuffé inkl smör, bröd ,sallad. bordsvatten, kaffe och en liten kaka
Inträde och guidad visning Vandalorum Kaffe med tillbehör i Mullsjö

Anmälan endast för medlemmar
Resekommittén på månadsmötet måndagen 13 januari 2020 därefter till
Karl-Everts Busstouring Tel: 0520-32543 vardagar mellan kl 09.00-17.00

Betalningen oss tillhanda senast 31 mars 2020
För inbetalning var vänlig betala via bankgiro 453-6629.
Var god ange: Namn, adress, resans namn, datum för resan.

Om ni önskar läsa vår GDPR policy så sänder vi den per post till Er. Ni kan även läsa vår GDPR policy på vår hemsida: www.karlevertsbusstouring.se 
OBS! Om du har födoämnesallergi, meddela detta vid anmälan. OBS !


Aktiva Seniorer

         Hjärtligt Välkomna


Aktiva Seniorer gm

 
Karl-Everts Busstouring

__________________________________________________________________________

Postadress                       Telefon                        Bankgiro               Postgiro
Kardanvägen 9                0520-325 43                  453-6629               47148-2
461 38 Trollhättan


                                                                                                             TILLBAKA